Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TÜRKLÜK VE TÜRKÇÜLÜK ÜZERİNE HER ŞEY > Türklük ve Türkçülük İle İlgili Her şey > Sorun & Öğrenin > Sorun & Öğrenin
Kayıt ol Bozkurt Listesi Buluşma Arama Yeni İletiler Otağları Okundu Kabul Et

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 12.01.2008, 14:21   #316 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

İletiler: 6
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Babam Erzurum İspir in çakmaklı köyünden , köyün eski adı koğuns ..
Babamın dedesinin *rmeniler tarafından yakıldığını biliyorum...
İrçik Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 12.01.2008, 16:52   #317 (İleti Bağlantısı)
Vetene canim qurban

Azerbaycan Igidi adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 39
Alıntı:
Ötükenden adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
Sesli sohbet odamıza geliniz tanışalım ve zamanla pişersiniz.Genellikle akşam saatlerinde açık oluyor.Bekleriz...
Sene ozel ileti gondere bilmirem ona gore burada yazdim Diger oda konuklarindan ozur dilerim Otuken qardashim seni MSN-e elave eledim hetta sene bir mail gonderdim
Alt 12.01.2008, 18:03   #318 (İleti Bağlantısı)
Ümmet çapulcusu olduğu için atılmıştır

İletiler: 3
Alıntı:
Uruz. adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
Anda benimde köklerim annemin babasi tarafindan Aksaraya dayanir,babamlarda Aksaraylidir ama onlar Selanikten Nigdeye oradan Aksaraya gelmisler,büyük ihtimal Karaman civarindan rumeline gönderilen Karamanogullarindanlar
bu arada Cimeli köyü derken Cimeli yeni köyümü kastediyorsun?
orayla ilgili bende Inalogullari diye bir oymak(asiret) ismi duymustum fakat bende pek bilgi sahibi olamadim cünkü dedelerim hayatta degil,bu arada bizim Tol ve Topakkaya ilede baglantimiz var
mümkünse seninle görüsmek isterim

TTk

çimeli yeniköy,topakkaya ((çimeli uzartık)) ve bağlıkaya ((çimeli veyisfakılı)) zaten aynı kökten gelmektedir..daha önceleri birarada yaşıyorlarmış ama Aksaray gelince yerleşik hayata geçmişler ve farklı ama birbirine yakın yerlere yerleşmişler..bir internet sitesinde okuduğuma göre Avşarlardan olduğunu yazıyor çimeli köylerinin ama konu detaylı araştırmaya muhtaç...(((seninle irtibata geçelim)))
AksarayliTuranci Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 12.01.2008, 21:12   #319 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Şadılı Oymağı adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 55
Benim soyum:Ortaasya'dan şadılı aşireti Kür,şad'ın şad,ını almışız, dolaysıyla soy olarak Kür,şad'tan geldiğimiz söylenir.Göktürkler'e dayanıyor soyum; Asya'dan göç ederek bugünki Azerbaycan ve İran'a ulaşırlar. İran üzerinden Iraka gelirler; diğer kısmı ise Azerbaycan'da beylik kurar onların bir kısmıda Türkiye'ye gelirler ben kendi dedelerimi söyleyeyim, dedelerim iran üzerinden ırak bağdata yerleşirler.Orada bir zaman kaldıktan sonra Anadolu'ya gelirler. Erzincan ,Sivas ,Tunceli ,Elazığ'a dağılırlar.Bizimkinler ise Gümüşhane'ye yerleşirler.İşte böyle bir göç serüvenimiz var.Bunları nereden öğrendiniz derseniz gerçekten çok uzun vadeli araştırmalarıma dayanıyor.Bu sonuçları bulmam.

(((benimle aynı soydan olan bir kandaşım varsa, benimle irtibata geçmesinde hiç bir sorun yoktur.))
Türk'e kefen biçenin ölümü korkunç olur!
Şadılı Oymağı Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 14.01.2008, 23:17   #320 (İleti Bağlantısı)
Üyeliği iptal edilmiştir

İletiler: 793
Kür-Şad ın şad ını aldık.
Ne kadar saçma bir söz Şad ın anlamını öğren.
ALTAR Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 14.01.2008, 23:37   #321 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Alıntı:
Altar Alp adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
Kür-Şad ın şad ını aldık.
Ne kadar saçma bir söz Şad ın anlamını öğren.
BEN ZATEN BİLİYORUM ŞADIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ ALTAR KANDAŞIM

AZERBAYCAN KAYNAKLARINA GÖRE ŞADILLILAR

Kadim Türk boylarından olan Şadıllı’lardan bahseden tarihi kaynaklar hem mekan, hem də zaman bakımından oldukca genişdir. Şöyle ki, ilk defa Şad sözü, Asur ve Urartu kaynaklarında gördügümüz Şad, Şadılı sözleri mekan bakımından Urmu gölü havzası ve İrevan (İran) bölgesinde, sonraki tarihi dönemlerde Şad sözüne Orhon Anitlarinda ve Çin kaynaklarında rast gelinmektedir. Moğol hükümdarının 1221’de Yantszı (müasir Pekin) karargahına gelen Çiao Xun adlı çin elçisinin "Moğol-Tatarlarının bütün tasviri" (Men-da Bey-lu) adlı eseri bu cümlelerle başlanır:
"Tatarlar ilk defa Kidan torpaklarının kuzey-batısında yerleşen arazilerde yükseldiler. Tatarlar şato budun konfederasyonundan kopan değişik bir boylarıdır. Bu sepeble onlar hakkinda pek fazla malumat yok idi.
Onlar üç koldur: Kara, Ak və Kaba Tatarlar". (Milattan önce 60-45)
Çin de Demirci (Temuçin) lakabı ile tanınılan Cengiz Hanın da kara-tatar soyundan olduğu gösterilir. Ak tatarlar ise Azerbaycanın diğer bölgelerinde olduğu gibi, İran mahalinde şad, ak hun ve başka boylarla ilgili iz bırakmışlardır.
Milattan sonra VII. asırda Fergana’da eski Usunların arazisinde yaşayan Şato tayfaları bir asır sonra artık Yanmin eyaletini tutarak Barkul gölü etrafında yerleşmiş, daha sonraları Şensi, Kansu və Şansi eyaletlerine göçmüşler, sonraki asırlarda ise Kuzey Çini zabt etmişlerdir (M.Ö. 60, 49). Vaktiyle Azerbaycan torpaklarından Türküstana göç eden şad (şato) tayfalarının X. asirda Çinin kuzeyində müstakil bir beylikleri olmuştur.
Orta Çağda Kuzey ve Güney Kafkaslarda şadılı və şatırlı tayfalarının varlığı ve Osmanlı döneminde şatırlı aşiretinin Karaman və Aydın sancağında da yaşadığı malumdur. Vedibasar (Yedibasar) bölgesinde şadılı boyunun tarihi çok eski çağlara aittir. Urmu havzasında ise şatırlı tayfalarının tarihi milattan önce VIII. asıra aittir. Şöyle ki, Şatir-araka (Şatiraraya da okunur) ve Şatiru adlı bölgelerde M,Ö. 777. ve 780. yıllara ait urartu dilində yazılmış tarihi kaynaklar vardır. Şattera adlı bölgede aynı asıra ait asur kaynağı da tasdik edilir (13, 240-241).
Şadılı, Şatırlı tayfalarının adı, şadlı boyu ile bağlıdır, şadlı sözünü ise türk dilində ünvan bildirən şad sözündən yaratilmıştır. Bu ünvani o çağlardaki türk devletinde bölgenin, aşiretin başı olan, hükümdar oğlu taşırdı. Bu oğul bölge ve ordu başı tayin edilirdi, onun adına şad ünvanı koşulurdu. Orhon anıtlarinda şöyle cümleler vardır:
1) İki oğluma yabğu (ve) şad adlarını verdim.
2) Yedi yüz kişi ile (döğüşçü) payın büyüğü Şad’da idi.
3) Arkasında şadapit beyler (DTS, 519).
Tarihte böyle ad vermeyi İran mahalinde görüyoruz. Milattan önce VIII.-VII. asırlarda bütün İran mahalini de sınırları içine alan kuzey və güney Azerbaycan torpaklarında at oynatan ve İranın yakınındaki Kemerlide izi kalan kadim saka-kamer tayfalarının hücumundan korkan Asur kralı Aşşurbanapalın, VII. asrın ortalarında Marduk tanrıya armağan ettiği metinde de görülür:
Ben (Tukdammenin) gücünü dağıtacağım, öz soyundan gelen ve varisi olan oğlu Sandakşatrunu yeneceğim (35, №78).
Görüldügü gibi, Kamer ilbeyi Tuğdamlı varisi olan oğlunu şad unvanı ile görevlendirmiş, asur tarihçisi de onu Sandak-Şat (ru) olarak kaleme almıştır. Sandak sözü ise bize Selçuk Sultanı Alp Arslanın Türkmen atlı kuvvetlerine 1068’de kumanda eden Sandak beyin adını animsatır. Bu asur olayından bin yıl sonra Hazar Kağanlarının Ermeniler üzerine gönderdiği orduların başında, biz yine Şad ünvanlı Kağan oğullarını görürüz.
Milattan önce XIII. asırda Dicle havzasında Urraxhinaş (Urratinaş) ülkesi kralının oğlu da (Şadi-Teşub) adını taşıyordu (35, j10). Türklere bağlı şad ünvanı sümer metinlerinde de vardır. Sümer elçisinin sarayda Aratta Elbeyi (ilbeyi) Şat-ammu ile görüşütüğünde verdiği malumatb III. yüzyılın son dönemine ait olduğu içinb şad sözünün geçerliliği hesap edilebilinir. Asur-urartu metinlerinde ise I.yüzyılda kayda aldıkları şad ünvanı ve şad, şadlı tayfalarından bahsedilir. Bu kaynaklarda adı geçen Pirişati, m.ö. 820’də Kızıl tayfalarının yaşadığı Kızılbund bölgesinin beyidir. "Mucmil at - tavarih" eserinde onun adaşı Pirşad ise Feridun’un veziridir. Bendeniz Feridun da, Kızılanlı boyunun şadılı soyundandır. Saka-Kamer boylarının m.ö. VI.–I. asırlarda Azak yakasında kurdukları Sakat ilinde, özellikle Bosfor krallığında (beyligində) krallardan 5’i Perişad adını taşımışlardır.
Orta Çağ kaynaklarında, Sasani devrine ait mühürdə Bakaşat, aynı devirde farslar ve iberler arasında işlenen Şadman, sonraki devirlerde özünü gösteren Berguşad, Elşad adları ve 576’da Bizans elçisi Valentinosu karşılayan Gök-Türk devletinin prensi Türk-Şad, 704’de Türkeş’lerle vuruşan Börü-Şad, Alp Arslanın yanında genç elçi Şadi, Altun Ordu hükümdarı Şadi-bey (1401-1407), nihayət İran mahalinin milli Kahramanı Abaskulu bey, Şadlinki gibi tarihi şahsiyetler ve Şadılı, Şatırlı, Şato etnik grupları şunu gösterir ki, türk tarihinde şad sözü ve şad sözüne dayanan etnonimler geniş yayılmışdır. Büyük Hazar halkının küçük bir kolu olan şadılı boyu İran mahalinde son 1500 yılda Aslan Sultan, Şadılı və Abaskulu beylere kadar bir sürü tarihi simalar yetiştirmiştir.
Kaynak:http://history.azerall.info

Şad'ın ve Şadılılar'ın ne olduğunu buradan görebilirsin.KANDAŞ.
Alt 14.01.2008, 23:46   #322 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Gök Yeleli Bozkurt adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 1,927
Şadılı, bir sözcük benzerliğinden ötürü kendini kandırma.
Alt 14.01.2008, 23:54   #323 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

KISA VE ÖZ KONUŞAYIM.ÇAĞATAY ABİ BEN KENDİMİ VE ASLIMI BİLİYORUM....SOYUMLADA GURUR DUYUYORUM....
Alt 14.01.2008, 23:56   #324 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Sen en fazla Türk olduğunu bilebilirsin, ilk atanı değil.
Alt 15.01.2008, 01:09   #325 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Alıntı:
Gök Yeleli Bozkurt adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
Sen en fazla Türk olduğunu bilebilirsin, ilk atanı değil.
Sana bu noktada katılıyorum ÇAĞATAY abi. Elbette ilk atamı bilemem sonuçta KÜRŞAD atamında atası vardı.Sadece bilinebilen yere kadar biliyorum.Daha öncesini bilemem.Abi isim benzerliği denmişti galiba onada açıklık getireyim.Sadece birtane şadılı aşireti; var başka yok. Benzerlik olarak(şad,ılılara benzer isimde) şadili aşireti var.Oaşiret hakkında bilgi sahibi değilim;Herhangi birşey söylesem yalan olur. ESENLİKLER ABİ
Alt 15.01.2008, 01:15   #326 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Bu arada, Arapça bir sözcük olan "aşiret" sözcüğünün yerine Türkçesi olan "oymak" sözcüğünü kullanmaya alış ki, yeni kuşaklara da sen öğretebilesin.
Alt 15.01.2008, 01:31   #327 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Alıntı:
Gök Yeleli Bozkurt adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
Bu arada, Arapça bir sözcük olan "aşiret" sözcüğünün yerine Türkçesi olan "oymak" sözcüğünü kullanmaya alış ki, yeni kuşaklara da sen öğretebilesin.
Zaten bu yabancı kelimeleri dilimden atmaya çalışıyorum.Ama öyle yerleşmiş ki istemedende olsa kullanıyorum.Hatta çok dikkat ettiğim halde.Aşiret yerine oymak diyeceğim.Şadılı Oymak'ı .
Alt 19.01.2008, 02:00   #328 (İleti Bağlantısı)
Üyeliği iptal edilmiştir

İletiler: 14
Ben otağa yeni katıldım öncelikle bütün kandaşlarımı saygıyla selamlıyorum.
Öğrenmek istediğim şuki balkan savaşları sırasında dedelerim şuanda bulgaristan yada romanya sınırları içerisinde bulunan Tutrakan(tuttarkan)
vilayetinin asvat yada asfalt köyünden göç etmişler.Türk ırkının hangi
boyunun mensubu olabilirim.Saygılar

Gök TanRI Kut versin...
bozkurtsalur Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 19.01.2008, 23:36   #329 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

İletiler: 1
Sivas'in Başören Köyü'nün soyunu yazar mısınız?ben bir TÜRK alevisiyim. lütfen bizi kominist ve ya bölücüler le karistirmayin.Ne mutlu TÜRK olana.
Türkbeyci Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 20.01.2008, 00:53   #330 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Balbal adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 839
Alıntı:
Türkbeyci adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
Sivas'in Başören Köyü'nün soyunu yazar mısınız?ben bir TÜRK alevisiyim. lütfen bizi kominist ve ya bölücüler le karistirmayin.Ne mutlu TÜRK olana.
Gürün ve Divriği'deki Başören köylerinin Oğuz Türklerinin Beğdili boyu olma ihtimali çok yüksek. Daha kesin bilgiler için köyünüzün dedesine danışınız.
Balbal Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Yanıtla

Konuyu Toplam 7 Üye okuyor. (2 Kayıtlı üye ve 5 Konuk)
AGEKHAN , NEFER26
Seçenekler