Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Sanal Okul > Sanal Okul > Tarih
Kayıt ol Yardım Bozkurt Listesi Andaç Arama Bugünkü İletiler Otağları Okundu Kabul Et

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 26.01.2008, 23:32   #1 (İleti Bağlantısı)
Atsız'ı anlatıyor

tarihci35 - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: eskişehir
İletiler: 64
tarihci35 Rss Beslemesi
Tarih Dersi Nasıl Çalışılır?

Özellikle Öss'ye hazırlanan kandaşlarım için yararlı gördüğüm bir kaç tavsiye;
Okumaktan sıkılmayan, geçmişi merak eden ve günümüzdeki gelişmelerle geçmişi özdeşleştirmekten hoşlanan öğrenciler, tarih konularını kolayca öğrenebilmektedirler. Tarih kolay öğrenildiği gibi, kolayca da unutulabilmektedir. Çünkü, yüzlerce bilgiyi (neden – sonuç – anlaşma maddesi gibi) akılda tutmak gerekiyor.

Atalarımız “Okumadan âlim, yazmadan katip olunmaz.” demişler. Tarih dersine çalışırken konuları anlayarak okumalı, bir yandan da küçük küçük notlar alınmalıdır.
Dersi öğretmen anlatırken iyi dinlemeli, anlaşılmayan yerler sorulmalıdır. Not tutma da ihmal edilmemelidir. Daha sonra bu notlar gözden geçirilerek, konu tekrar edilmelidir.
Bilgilerinizi kontrol etmek, sağlamlaştırmak ve konulara dair yorum gücünüzü artırmak için, bulabildiğiniz kadar soru çözmelisiniz. Bol soru çözme, soru çözme hızınızı artıracağı gibi, bilgi eksikliklerinizin görülmesini de sağlayacaktır.

Konularla ilgili temel bilgiler çok iyi bilinmelidir. Önemli olayların nedenleri ve sonuçları, önemli olaylar arasındaki etkileşim günümüze kadar devam eden etkileri öğrenilmelidir.
Tarih konularıyla ilgili temel kavramlar ve terimler çok iyi bilinmelidir: Merkezi otorite, siyasi birlik, feodalite, rönesans, manda ve himaye gibi.
Temel bilgiler ve kavramlar arasında bağlantılar kurulmalıdır. Örneğin, Haçlı Seferlerinin sonuçlarıyla Avrupa’daki siyasal, sosyal, ekonomik ve bilimsel gelişmeler arasındaki etkileşimin bilinmesi gibi.

Tarih olayları arasındaki benzerlikler, ortak noktalar bilinmelidir. Örneğin, ekonomik çıkarların devletler arasında savaşa neden olması. Milliyetçilik akımının etkisiyle bağımsızlıklarını kazanmak isteyen ulusların imparatorluklara isyan etmesi veya ham madde ve pazar rekabetinin sanayileşmiş ülkeler arasında anlaşmazlıklara neden olması gibi. Buna din unsuru, egemen olma duygusu, toprak kazanma isteği de örnek olarak gösterilebilir.
Geçmiş yıllarda çıkan ÖSS ve ÖYS soruları çözülmelidir.
Konular halledildikten sonra bolca test çözülmelidir.
Kİ bir Türkçünün tarih dersi konusunda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.
esenlikler.
TTK
Alt 27.01.2008, 17:07   #2 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

HaZar_TR - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 44
HaZar_TR Rss Beslemesi
Ben öss ye hazırlanan biri olarak tarih dersini seviyorum ama öss,öys gibi sınavlarda sorulması bazen dezavantaj olabiliyor.Çünkü soruları yorumlarken tarihe ilgisi olan birisinin yanlış yapma olasılığı daha çok bana göre.Yani kendi siyasi görüşü yada dünyaya bakış açısına göre yorumladığı zaman genelde kendi yorumlarını katıp yanlış cevap verebiliyor.En azından bana öyle oluyor.Bunun için soruların öncül kısmı ve bizden tam olarak neyi istediğini anlamak çok önemli.

TTK
HaZar_TR adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.02.2008, 03:30   #3 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

Yaşadığı Yer: ANKARA
İletiler: 11
PEÇENEK KURDU Rss Beslemesi
TARİH ROMANLARI

ASLINDA NOTTAN ZİYADE ROMAN OKUMAK LAZIM TARİHCİ 35 AĞABEYİM ATSIZ HOCAMIZI SÖYLEMEME GEREK YOK ZATEN SELÇUKLU VE OSMANLI'NIN KURULUŞ DÖNEMİNİ BİLMEK VE O HAYAT DÖNEMİNİ VE O ZAMANKİ TÜRK DÜŞÜNCESİNİ ANLAMAK İÇİN MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU'NUN "DÜNKİ TÜRKİYE SERİSİ'Nİ" OKUMALI LİSELİLER.BEN ŞU AN 11. KİTAPTAYIM 12'DE İSTANBUL'U FETHETCEZZ
SİZİNDE TAVSİYE EDECEĞİNİZ BİR ROMAN OLURSA ELBETTE OKURUM
PEÇENEK KURDU adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.02.2008, 13:15   #4 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

GÜLER TÜRK - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 390
GÜLER TÜRK Rss Beslemesi
Eğitimci değilim, tarihçi de değilim. Ama öğrencilik yıllarımda uygulanabilecek bilgileri akrostiş olarak ezberlerdim.
Örneğin Osmanlı İmparatorluğu'nun 17. yy'da dış siyasetine ilişkin devletler:VARİL (Venedik, Avusturya, Rusya, İran, Lehistan) gibi...
Alt 24.02.2008, 15:42   #5 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

KARAMANOĞLU - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 635
KARAMANOĞLU Rss Beslemesi
Tarih öncelikle sevilerek çalışılması gerekilen bir derstir.Ancak günümüz gençliğinin beyni farklı yönlere çalıştığı için bu gibi önemli dersleri sıkıcı bulurlar.Türk tarihini bir Türk genci ana dili gibi bilmelidir(tabi anadilini biliyorlar ise örnek;ewet,napyon,oha falan oldum gibi!)Tarihi iyi bilen bir Türk genci,günümüz olaylarını tarih şuuru ile yorumlayabilir.Bu yorumlama sonucunda hata yapma oranı düşer,geleceği görür ve emin adımlar ile ilerler.

''Büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şümullü medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur.''
Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk

''Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlâkta gelişmemiş kavimler, en büyük kutsal kavramlar karşısında bile hasis duygulara tâbi olmaktan nefislerini men edemiyor. Tarihin sinesine geçen büyük hâdiselerde, bu hâdiseler içinde âmil ve fâil olanların hal, hareket ve muameleleri onların ahlâk seviyelerini ne açık gösterir.''
Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk
TANRI TÜRK'Ü KORUSUN
KARAMANOĞLU adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03.05.2008, 23:16   #6 (İleti Bağlantısı)
TÜRKÇÜ TURANCI

TÜRK YILDIRIM - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: BOZKURT OTAĞI
İletiler: 329
TÜRK YILDIRIM Rss Beslemesi
Alıntı:
HaZar_TR´adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Ben öss ye hazırlanan biri olarak tarih dersini seviyorum ama öss,öys gibi sınavlarda sorulması bazen dezavantaj olabiliyor.Çünkü soruları yorumlarken tarihe ilgisi olan birisinin yanlış yapma olasılığı daha çok bana göre.Yani kendi siyasi görüşü yada dünyaya bakış açısına göre yorumladığı zaman genelde kendi yorumlarını katıp yanlış cevap verebiliyor.En azından bana öyle oluyor.Bunun için soruların öncül kısmı ve bizden tam olarak neyi istediğini anlamak çok önemli.

TTK
Çok haklısın kandaşım bana da aynen öyle oluyor.
TÜRK YILDIRIM adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04.05.2008, 09:30   #7 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

ALMİLAM91 - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: KOCAELİ
İletiler: 163
ALMİLAM91 Rss Beslemesi
Ben tarih dersi hastasıyım. Ama araştırma yaptığımda arkadaşlarım tarafından alay konusu olabiliyorum. Geçmiş geçmişte kaldı,anladık biliyorsun gibi. Çok çok çok eksiğim olmasına rağmen ayaklı bilgilik diyorlar bana. Biraz hoşuma gidiyor ama arkadaşlarımın hiçbir şey bilmemesi beni üzüyor. Onlar hiçbir şey bilmediği için benim çok şey bildiğimi zannediyorlar. Bir tarihçi ırkdaşımla sohbet etmek isterim msnde..

GÜNEŞİN BATTIĞI YERE KADAR HER YERİ ZABTEDEBİLİRİM!

TTK!
ALMİLAM91 adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04.05.2008, 18:10   #8 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

Aydın Çeri - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 500
Aydın Çeri Rss Beslemesi
Tarihçilik hakikaten zevkli bir meslektir. Ancak bunu sadece atalarımızın tarihi biliyorum, öğreniyorum. Bu yüzden çok zevkli , diyerek geçiştiremeyiz. Elbette atalarımızın geçmişte ne yaptıklarını öğrenmek , araştırmak zevklidir. Tarihi ezbercilik olarak görüp yanlış düşünenlere inat , araştırıcı, yorumlayıcı , sorgulayıcı yani insanı tamamen bilimsel yönden tatmin eden bir bilimdir tarih. Tarihçilik mesleğiyle beraber insan birçok dil öğrenme ve birçok ülke görme avantajına sahiptir. Yani kısacası tarihçi biri arkasına yaslandığında" Ben bilim adamıyım kardeşim , bilim yapıyorum. Ne mutlu bana" diyerek mutlu olabilir.

Tarihçiliğin ezber olmadığınuı söylemiştim. Şimdi biraz tarih metoduna değilenelim :

Çalışılacak konu seçildikten sonra o konuyla ilgili ana kaynakları tararız. Bu ana kaynaklar mesela; Uygur tarihinde Uygur katiplerin Uygur Alfabesi'yle yazmış oldukları metinler , Uygur Yazıtları ( Moyen-çor yazıtı , Şine-usu yazıtı vs. ), Uygur ülkesine ziyarette bulunmuş Arap elçiler , seyyahlar ya da Uygur ülkesi hakkında bilgi veren çoğrafyacılar, Çinli tarihçilerin yazdığı tarih ansiklopedilerinde Uygurlarla ilgili bölümler, Çin elçilerinin yazdığı raporlar vs. dir.

Şimdi bu kaynakların çok azı Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu yüzden Uygur tarihiyle çalışan biri ana kaynaklara inebilmek için en az Çince, Uygurca, Arapça bilmeli.

Ana kaynakların hepsini taradıktan sonra okunur ve gerekli yerler not alınır. Tabiki ordaki yazılar aynen aktarılmaz makaleye. Kaynaklar birbiriyle karşılaştırılır ve ona göre bilgiler yorumlanır. Ana kaynaklarla işimiz bitince bu defa o konuyla ilgili yazılmış daha önceki makaleler ve kitaplar okunur. Bundan önceki tarih adamları hangi yorumlar yapmış, bizim bulamadığımız bilgileri vermişler mi diye bakılır. Bu işlemden çıkardığımız sonuçlarla , ana kaynakları birleştiririz ve makaleyi buna göre yazarız. Makalenin ya da kitabın hangi düzenle yazılacağı da ayrı bir konudur onu sonra anlatırım.

Tarih metodu aşağı yukarı budur. Şimdi Almıla kardeşimin dediklerine gelelim. Liselerin durumu malum. Gençlerimiz çalışkan , terbiyeli , düzgün karakterli insanlara özendirilmediği için bugünkü gençlik ne yazık ki tembeldir. Bu sadece liselerle de sınırlı değildir. Birkaç üniversite dışında üniversitelerde böyledir. Orta Asya Türk tarihi Çin kaynaklarının toplandığı bir kitabı Amerika'da Orta Asya tarihi veren bir üniversitedeki öğrenci hocaların okuması tavsiyesiyle mutlaka okur . Ancak Türkiye 'deki bir tarih öğrencisi kendi tarihiyle ilgili bir kitabı okumadığı gibi belki de adını dahi duymamıştır.

Gerek liselerde gerek üniversitelerde ortam çok önemli . Belki meraklı , çalışkan bir topluluk olsa kişi tembel olsa dahi ona çalışma isteği gelir. Tam tersinde ise ne yazık ki insanın içinden çalışmak gelmiyor. Ama tembel bir ortama rağmen insan yine başarılı oluyorsa da onun önü açıktır. Konfüçyüs ' ün yumurta hikayesini bilirsiniz. Bu yüzden bilgili insanlar aasında bulunmak kişinin bilgilerine bilgi katıyor. Toplamak gerekirse tarihçi kendi göbeğini kendi kesmelidir. İnanın bana 4 yıllık tarih okuyupta birkez olsun tarih sohbeti yapmayan , ezbercilikle sınıf birincisi olup kafasında tarihle ilgili tek bir soru bile belirmeyen insanlar var. İnsanın içinde olacak herşey. "Efendim ben edebiyat yazdım da işte sonlara da tarih yazdım . Ne me lazım tutturamazsam tarih okurum. Kapağı atarım bir yere " diyenlerle zaten bilim olmaz.

Almıla kardeşim, ortamın ne olursa olsun sen yine doğru bildiğin yoldan şaşma. Önüne bir hedef koy ve sadece onun gereklerini yap. Çevrendeki insanlar seni yolundan alıkoymasın ya da güçsüz bırakmasın . Boşver elalemin tembelliğinden, tarihe kayıtsızlığından . Son olarak tarih sohbetleri için sesli sohbet odamıza gelebilirsin.
"Boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öteden beri Hunlar kuvveti takdir eder, bağımlı olmayı aşağı görürler. Savaşçı süvari hayatımızla adı yabancıları titreten bir ulus olduk. Çünkü bilirler ki ,savaşta savaşanların yazgısı ölümdür. Biz ölsek de , kahramanlığımızın ünü kalacak, çocuklarımız ve torunlarımız diğer kavimlerin efendisi olacaktır."

Çİ-Çİ YABGU
Aydın Çeri adlı üye şu anda çevrimiçi konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 14.05.2008, 21:57   #9 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Savaşçı_Türk - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: Istanbul
İletiler: 57
Savaşçı_Türk Rss Beslemesi
Alıntı:
PEÇENEK KURDU´adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
ASLINDA NOTTAN ZİYADE ROMAN OKUMAK LAZIM TARİHCİ 35 AĞABEYİM ATSIZ HOCAMIZI SÖYLEMEME GEREK YOK ZATEN SELÇUKLU VE OSMANLI'NIN KURULUŞ DÖNEMİNİ BİLMEK VE O HAYAT DÖNEMİNİ VE O ZAMANKİ TÜRK DÜŞÜNCESİNİ ANLAMAK İÇİN MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU'NUN "DÜNKİ TÜRKİYE SERİSİ'Nİ" OKUMALI LİSELİLER.BEN ŞU AN 11. KİTAPTAYIM 12'DE İSTANBUL'U FETHETCEZZ
SİZİNDE TAVSİYE EDECEĞİNİZ BİR ROMAN OLURSA ELBETTE OKURUM
Evet tarihi romanları okumanın çok büyük katkısı oluyor ben bunu kendimde gördüm. O dünki Türkiye serisini ben de okumaya başlamıştım bir ara ama sonra okul başladı hocaların verdiği kitapları oku falan derken arada kaynadı gitti o ama devam edeceğim okumaya ve sadece ilk kitabı okumuş olmama rağmen çok heyecanlı, sürükleyici bir anlatımla birlikte her şey aklınızda kalıyor ve değişik bir yoldan her türlü bilgi aklınıza girmmiş oluyor.
Savaşçı_Türk adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler