![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
TİMUR (1330-1405)
![]() Türk dünyasının en büyük hükümdarlarından ve tarihin en büyük cihangirlerinden olan Timur Han, 8 Nisan 1330'da Keş yakınında, Şehrisebz'de doğdu. Babası Barlas Aşireti reislerinden Emir Turgaya, annesi ise Tigin Hatun'dur. Babasının ölümünden sonra başgösteren anarşi üzerine yönetimi eline alan Timur, arasının açıldığı Maveraünnehir hakimi Emir Hüseyin'in 1370'te ölümünün ardından; bölgeye tek başına hakim oldu. Yüksek bir askeri kabiliyete sahip olan Timur Han, kısa sürede İran, Azerbaycan, Irak-ı Acem ve Irak-ı Arab'ı ele geçirdi ve Harezm'i kendisine bağladı. 1389'a kadar yaptığı beş seferle Uygurları emri altına aldı. Altınordu'yu yenerek, İdil lrmağı (Volga)'nın doğusuna kadar hakimiyetini genişletti. Timur, 1399'da Kuzey Hindistan'ı ele geçirdi. 1402'de Suriye'yi de zapteden Timur, 1402'deki Çubuk Savaşı'nda Osmanlı ordusunu yenince, Osmanlı ülkesinin de önemli bir bölümünü hakimiyeti altına aldı. Bu savaşın en büyük etkisi, Yıldırım Bayezid gibi bir Osmanlı sultanının vefatı ve Osmanlı ülkesinin 11 yıldan fazla sürecek 'Fetret Devri'ni yaşaması oldu. Daha sonra 200 bin kişilik ordusuyla Çin seferine çıkan Timur Han, bu sefere giderken 18 Şubat 1405'te Siriderya yakınındaki Otrar şehrinde vefat etti. İlim adamlarına sahip çıkan Timur, hakim olduğu yerlerde çok sayıda medrese ve kütüphane yaptırarak, bilhassa Semerkant'ı imar etti. Timur, hakimiyeti döneminde Moğol putperestliği, Hind Budizmi ve İran Zerdüştiliğine karşı mücadele ederek, İslamiyeti sağlam temellere yerleştirmenin yanı sıra, göçebe Türkleri de yerleşik hale getirdi. Tüzükat-i Timur adıyla kanunlar çıkaran Timur Han, kendi tarihini de kendisi yazdı. Türklük düşüncelerini, "Biz ki, Müluk-ı Turan, Emir-i Türkistanız", "Biz ki Türk oğlu Türküz" ve "Biz ki, milletlerin en kadimi ve en ulusu Türkün başbuğuyuz" ifadeleriyle dile getirmiştir.
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Son başbuğ ATATÜRK'ün en sevdiği hükümdardır TİMUR HAN.
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Biz ki, Müluk-ı Turan, Emir-i Türkistanız", "Biz ki Türk oğlu Türküz" ve "Biz ki, milletlerin en kadimi ve en ulusu Türkün başbuğuyuz"
|
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Ümmet çapulcusu olduğu için atılmıştır
|
Cevap: TİMUR (1330-1405)
Kendisi devşirme osmanlı padişahları gibi olmayıp öz be öz Türk evladı ve milliyetçisidir.
Tanrı ruhunu şad etsin. |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ
|
Cevap: TİMUR (1330-1405)
Yüce ATATÜRK'ün en sevdiği hükümdar TİMUR Ruhun Şad Olsun.
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türk
|
Anadolu'da ümmetle beyinleri,bedenleri uyuşuk durumda bulunan Türkleri(Osmanlı Devleti) Doğu'dan(Orta Asya'dan) gelip darmadağın etmiştir.
|
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Hep merak etmişimdir;
Tam olarak Yıldırım Bayezıd'la neden savaştılar? İkisi de Türk değil miydi,(Yıldırım Bayezıd Türk değil mi?)neden araları bozuldu?
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
%100 Türk !
|
Atatürk ' e tarihten en beğendiği hükümdar sorulduğunda Timur cevabını vermiştir. Bunun üzerine yanında bulunanlar ' Aman paşam Timur şu anda yaşasa sizin yaptıklarınızı yapabilir miydi ? ' diye sorduklarında Atatürk : ' Timur şu anda yaşasa benim yapabildiklerimi yapabilirmiydi bilemem; ama ben onun döneminde yaşasaydım Timur ' un yaptıklarını yapamazdım ' diyerek, Timur ' un ne kadar büyük bir hükümdar olduğunu belirtmiştir.
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) | |
|
Türkçü
|
Alıntı:
Atsız Ata ' da bunu kitaplarında dolaylı olarak aktarmıştır.
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
%100 Türk !
|
Benim bildiğim kadarıyla, Bayezid sırp bir kadınla evlenmiş ve sırplar ile ilişkilerini ilerletmiştir. Anadolu'da ki beyliklerin üzerine sırp kuvvetleriyle gidip oradaki beyliklerin Türk olduğunu unutarak değişik şeyler yapmıştır. Bunun üzerine Anadolu Beylikleri Timur' dan yardım istediler ve Timur' da bu teklifi kabul ederek yerine getirdi. Ayrıca aralarında geçen mektuplaşmalarda Bayezid Timur ' a '' Senin orduların heryeri yakıp yıkıyor zulm ediyor '' diye yazdığında Timur '' Benim ordularım %100 Türklerden oluşmaktadır; oysa senin ordun devşirmelerden oluşmaktadır '' diye yanıt vererek aradaki farkı büyük ölçüde açığa çıkarmıştır.
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Bir Erkek Çoçuğumum Olursa Adına Timur Koymak Benim En Büyük Dileğim
|
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Benim de en çok sevdiğim Türk hükümdardır.
Sovyetler Birliği döneminde pek çok meşhurun mezarı açılıp kemiklerinin incelenmiş. Rus itleri Başbuğ Timur'un da kemiklerini incelemek istemiş. Hatta Timur’un mezarı açılmakla kalmamış, kemikleri “gezici bir müze” halinde Sovyet topraklarını adım adım dolaşmış. İşte tam bu sırada İkinci Dünya Savaşı patlamış ve milyonlarca rus iti hayatını kaybetmiş.Timur’un kemikleri geziyor, ruslar kitleler halinde ölüyormuş. Kemiklerin ülkeye uğursuzluk getirdiğine inananlar da giderek çoğalıyormuş. Sonunda bir “bilen” çıkıp kemikleri türbesine yeniden gömmedikçe bu savaş bitmeyecek, milyonlar ölmeye devam edecek, demiş. Sonunda inanmışlar buna. Kemikleri 1945’de türbeye yeniden gömmüşler ve kısa bir süre sonra da savaş bitmiş. |
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Ruhun Şad Olsun , Benimde Kür Şad dan sonra en sevdigim Türkluge Hizmeti geçenlerden biridir
|
|
|
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ TURANCI
|
Timur her gittiği yeri yakıp yıkan yağmalttıran bir hükümdardır demişti tarih öğretmenim.Timur adını ölümsüzleştirmek için her yeri yakıp yıkıyormuş.Herkes nerede bir harabe görse aklına Timur gelsin demiş.
|
|
|
#15 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Oğlum olursa atını(adını) Timur koyucam zaten bizim köyde gelenek gibi birşeydir Timur adını koymak.(soyumuz Timura dayandığı için)
|
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|