Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı > TOPLUMSAL KONULAR > Toplumsal Konular > Kültür & Sanat > Kültür & Sanat > Tiyatro > Tiyatrosever Türkçüler
Kayıt ol Yardım Bozkurt Listesi Andaç Arama Bugünkü İletiler Otağları Okundu Kabul Et

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 06.05.2008, 14:36   #1 (İleti Bağlantısı)
Türk Irkçısı

Irkçı Kurt - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 67
Irkçı Kurt Rss Beslemesi
Vatan Yahut Silistre

Namık Kemal bu ilk piyesiyle vatanperverlik ve kahramanlik duygularından işe başlamıştır. Halkta bu duyguları harekete geçirmek isteyen bu dram, 1853 Türk-Rus Savası'nda gönüllü olarak cepheye giden sevgilisinin ardından, cephede O'nunla beraber bulunmak ve onunla aynı kaderi paylaşmak için asker kıyafetine girip, Silistre mudafasına iştirak eden genç bir kiz ile genç bir adamın aşkı etrafında gelişerek, Türk askerinin vatan uğruna gösterdiği fedakarlığı canlandırır.İçindeki vatanı şiir ve hitabetler ile devrinde muazzam bir heyecan yaratan bu eser Türk Tiyatrosu'nu bulunduğu seviyeden çok ileri götürmüştür. Piyes mevzuundaki basitliğe rağmen çok sevilmiş, Avrupa'da alaka uyandırmış, temsilinden uç yıl bile geçmeden Rusça'ya, daha sonra da başka dillere tercüme edilmiştir.Kemal'in en fazla munakaşa ve eleştiriye maruz kalmış piyesi budur. Vatan Yahut Silistre, Namık Kemal'in sağlığında sahnelenişini gördüğü tek oyundur.Kemal'in kişiliği ve tiyatro tarihi açısından önemlidir.Namık Kemal'in Magusa'ya sürülmesine sebep, bu oyunun oynatılmasıdır.Doğurduğu ilgi dolayısıyla, tiyatro eseri yazmak hevesini uyandırmıştır.
Günümüzde bu tiyatro eserini sahnelerde pek göremiyebiliriz.Fakat eseri okuyabiliriz.Ben eseri izlemedim hiç ama eseri okuduğum zaman ise izlemiş kadar oldum.

Okunmasını tavsiye ederim!
Alt 06.05.2008, 15:15   #2 (İleti Bağlantısı)
TÜRKÇÜ ADAYI

tarman - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

Yaşadığı Yer: Türkün olduğu her yer
İletiler: 150
tarman Rss Beslemesi
Bende tiyatro olarak izlemedim ama okuldaki edebiyat kitabımda kısa olarak okumuştum çok hoşuma gitti.
Alt 06.05.2008, 15:26   #3 (İleti Bağlantısı)
Türk Irkçısı

Irkçı Kurt - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 67
Irkçı Kurt Rss Beslemesi
Alıntı:
tarman´adlı üyeden Alıntı İletiyi göster
Bende tiyatro olarak izlemedim ama okuldaki edebiyat kitabımda kısa olarak okumuştum çok hoşuma gitti.
Eserin kitap hali doksan dokuz sayfadan ve dört perdeden oluşmaktadır.
Eserin başlayış kısmında Namık Kemal'in yazdığı kısa bir önsöz vardır;

ADAYIŞ
Ey vatanın hayatını koruma uğrunda canını veren mücahitler!
Şu değersiz yapıtımın konusu,alaylarında silah kullanmak şerefine ulaştığımız Osmanlı askerinin ünü dünyayı tutan yiğitliklerinden biridir.Sizin şanınızın ilana çalıştım.Onun için (bu) değersiz yapıtımı,değersizliğini açıkça söylemekle birlikte size adıyorum.
Vatanın ne demek olduğunu bilen kalem sahiplerinin,onu korumak için yapabileceği şey,askerde,Allah göstermesin, (bir) felaket görürse (onlarla) birlikte ölmek,zafer görürse milletin teşekkürünü dile getirmektir.
Yaşasın askerimiz!Yaşasın vatan!

Namık Kemal
Alt 06.05.2008, 17:36   #4 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

ALMİLAM91 - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 96
ALMİLAM91 Rss Beslemesi
Namık Kemal'in Gülnihal adlı eserini okudum. Çok harika bir kitap. Herkese tavsiye ederim. Bu kitabın da konusu basit fakat dönemin siyasi olaylarını, baskılarını ve bunun etrafında gelişen bir aşk hikayesini anlatıyor. Güzel, duygusal bir esertavsiye ederim..

GÜNEŞİN BATTIĞI YERE KADAR HER YERİ ZABTEDEBİLİRİM..!

TTK!
ALMİLAM91 adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07.05.2008, 15:07   #5 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Selin - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 120
Selin Rss Beslemesi
Bu yılki Türk Edebiyatı dersi dahilinde Namık Kemal'e büyük yer ayırdık.
Son derece vatanperver ve o zamanki Osmanlı şartlarına göre çok milliyetçi bir fikir adamıdır.
Ayrıca kalemi de çok kuvvetlidir.
Vatan Yahut Silistre eserini okurken çok etkilendim, temsilinin yapıldığı zaman büyük yankı uyandırmasına şaşırmamak gerek.

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler