Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihal Atsız Otağı > TÜRKLÜK VE TÜRKÇÜLÜK ÜZERİNE HER ŞEY > Türklük ve Türkçülük İle İlgili Her şey > Türk Müziği > Türk Müziği > Türk Çalgıları
Kayıt ol Yardım Bozkurt Listesi Andaç Arama Bugünkü İletiler Otağları Okundu Kabul Et

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 13.12.2006, 06:01   #1 (İleti Bağlantısı)
Otağ Yöneticisi

İsenbike - ait Kullanıcı Kimlik Resmi

İletiler: 435
İsenbike Rss Beslemesi
KUDÜM

KUDÜM

Gerek çalınış, gerekse yapı olarak nakkare isimli sazla ayni olmasına karşın, boyut olarak nakkareden büyük olan kudüm, 20. yy.'a kadar klasik musiki topluluklarının içine dahil edilmemiştir.

Kudümün 20. yy.da ki gelişimi ise şöyledir:

* 1947: Kudüm'ün ilk defa bir konserde çalınması. (Konser Üsküdar Musiki Cemiyeti tarafından düzenlenmiştir.)

* 1957: Radyo yayınında ilk defa icrası. (Bir saatlik canlı yayında Kudümzen Hurşit Ungay tarafından.)

* 1964: Saz yapımcısı Cafer Açin tarafından kudümün derisini vidalarla geren sistem geliştirildi. Saz, trampet sehpasına benzeyen bir sehpaya monte edildi.

* 1984: Saz yapımcısı Cafer Açin, sazın kase kısımlarını karpuz dilimi seklinde kesilmiş ağaçlardan kıvırarak yeniden tasarladı. Daha önce yapmış olduğu vida sistemini de ağaç malzemeden yaparak geliştirdi

Mesud Cemil Bey'in korosunda bir kaç kez ritm saz olarak kudümün kullanıldığı bilinir. Bugün kullanılan velveleler, Hurşit Ungay ve Sadettin Heper tarafından düzenlenmiştir.

Kudümün vurmalı çalgı olarak belli bir akordu yoktur. Ancak üstadılar küdumün icra edilen makamın karar sesine tekin ise makamın güçlü derecesine çekilmesini uygun görürler.

Sazı icra edenlere Kudümzen denir.
İsenbike adlı Üye şimdilik çevrimdışı konumundadır   Alıntı ile Cevapla

« - | Kanun »

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler