![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Türkçe akrabalık terimleri
Otağda aradım bulamadım. İnternete bakmadım çünkü diğer siteleri Türkçülük konusunda güvenilir bulmuyorum.
Bir Türkçü olarak bir çok akraba adının Türkçesini bilmediğimi farkettim. Son zamanlarda çok kullanılır olan kuzen gibi akraba isimlerinin bazılarının Türkçe olmadığını biliyorum. Ama teyze , hala , baba , anne, amca Türkçe midir? Türk Irkında akrabalık önemlidir. Bunun için diğer milletlerde 5-6 tane olan akraba adları bizde bir hayli çoktur. Bilgisi olan soydaşlarım Türkçe akraba isimlerini yazarsa sevinirim. Esenlikler.
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Divanü Lûgat-it Türk’te de geçen Türkçe akrabalık terimleri şunlardır:
Baba: Ata Anne: Ana, Çiçe Amca: Eçi veya eçü Dayı: Tagay Hala: Eke veya kükü Teyze: Eze Anne: Ana, Çiçe Kız Kardeş: Singil Abla: Eke Erkek Kardeş: İni Büyük erkek kardeş: İçi Kayınbirader: Kayıneçe veya yurç Görümce: Kayınsinli Baldız: Kayınbike Üvey çocuk: Baldır Damat: Küdegü veya güvey Gelin: Kelin Bacanak: Namıca Üvey: Ögey veya kangsık Dünür: Tüngür Kayın: Kadın kadnagun (kaynana veya kaynata için) Kardeş: Karındaş veya uya Babaları bir olan kardeşler: Kangdaş kadaş Anaları bir olan kardeşler: Kangdaş kuma Avrat/kadın: Uragut Beg: Koca Kuzen: Çıkan Yeğen: Yigen Sütkardeş: Emikdeş Dul: Tul Dul Kadın: Tugsak veya tul tugsak Evlatlık: Tutuncu
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Teşekkür ederim Sn. Gök Yeleli Bozkurt.
Mersin/Silifke'li yörüğüm. Köyümüzde hala ata, eke, ini, güvey kullanılmaktadır. Siz yazınca hatırladım yaşlı bir teyze singil'i de kullanmıştı. O zaman anlamamış cümlenin gelişinden anlamını çıkartmıştım. Onun dışında kullananı da duymamıştım. Belki teyze başka köyden gelin gelmişti. Ancak bu kadar ayrıntılı akrabalık terimlerimiz varken kuzen gibi abuk sabuk akrabalık terimlerini kopyalayıp dilimize yapıştırmaya çalışanları anlamak gerçekten zor. Esenlikler.
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Aptal olduğu için atılmıştır
|
Benim annemlerde teyzelerine-ablalarına cice derlermiş.
Anneye anne değil her zaman ana derler. Şimdilik aklıma bunlar geldi... |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Dilimizdeki akrabalık adlarının çokluğu soya ve ırka verilen önemin en büyük göstergesidir. Kayın- ana, Kayın- baba, Kayın- ço, kayın birader vb. kelimelerdeki kayın ağacı şaman Türklerinin en önemli figürlerindendir.Bu ağacın Türk kültüründe önemli yeri vardır.
Mesela enişte, yiğen, kuzen,baldız, görümce, vb. (söylenişi farklı olanlar da dahil) kelimeler aslında sülale hakkında ayrıntılı bilgi alma kaynaklarıdır.
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türk Irkçısı
|
benim ailemde ini küçük kardeş anlamında kullanılıyor. Onun dışında da anneye ana kelimesi kullanılıyor.
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Bilmiyorum Türkçe olup olmadığını ama bizim orda da Halaya bibi derler.
Dün derste işledik dil konusunu.Hocamız şunları söyledi:" Başka hiçbir dilde bu kadar çok akraba ismi yoktur. Yani elti,balsız gibi isimler verilmez diğer dillerde ya da çoğunun ortak adı vardır.Türk dilinde bu kadar yoğun kullanılmasının nedenini aile arası bağın kuvvetli olmasına toplumun kaynaşmışlığıyla ilgili". Dedikleri çok doğru ancak bu tür bağlar eskisi gibi var mı işte o biraz tartışılır. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| akrabalık , terimleri , Türkçe |
| Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|