Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı  

Geri git   Ulu Türkçü Nihâl Atsız Otağı > TÜRKLÜK VE TÜRKÇÜLÜK ÜZERİNE HER ŞEY > Türklük ve Türkçülük İle İlgili Her şey > Türk Dili Ve Edebiyatı > Türk Dili ve Edebiyatı

Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb.

Yeni Konu aç  Yanıtla

Konu Bağlantısı Seçenekler
Alt 18.02.2008, 17:48   #1 (İleti Bağlantısı)
KAM

Kaan13 adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 31
Bu kullanıcının Rss Beslemesi
Türkçe

Merhabalar.Ben Dilimize Giren arapça kökenli olup kullandığımız kelimeleri kullanmak istemiyorum aksine türkçelerini kullanmak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz.en azından karşılıklarıyla bildiğimiz kadar.Dilimizi Korumalıyız.Atsız Atamızın Türk ülküsü kitabındada belirttiği gibi Dilini ve mİlli şuurunu kaybeden ırklar yok olmuştur.. Milli şurumuzuda Dilimizide Koruyalım..
Örneğin
Teşekkür Arapça bir kelimedir ben bunu kullanmak istemiyorum.
Kaan13 Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 18.02.2008, 17:54   #2 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Asena01 adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 546
Teşekkürler yerine sağolun yada varolun;Estağfurullah yerine 'öyle demeyin';aşiret yerine oymak benim otağımızdan öğrendiğim ve kullandığım sözcük ve cümlelerdir. Duyarlılığınız da haklısınız! Okuyarak ve TDK'dan yararlanarak TÜRKÇE sözcüklere alışkanlık geliştiririz. TÜRKÇE dünyanın en güzel dili ve yozlaşmasını önlemek TÜRK'lerin önemli bir görevidir.
Alt 18.02.2008, 17:59   #3 (İleti Bağlantısı)
KAM

Evet. Çok doğru söylüyorsunuz ve aynı zamanda en üstün ırkız!

Konu Asena01 tarafından (18.02.2008 Saat 18:03 ) değiştirilmiştir.. Sebep: TÜRKÇE KULLANIMINA DİKKAT EDİN!
Alt 18.02.2008, 17:59   #4 (İleti Bağlantısı)
Üyeliği iptal edilmiştir

Lolan adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 91
Yozlaşmamış,melezleşmemiş bir Türkçe kullanmak o kadar zor bir hale geldiki.Dilimize giren Arapça,Farsça,İngilizce kökenli sözcükler dışlanmalı ve uzman dil bilimcilerinden oluşan bir heyet hazırlanıp Türkçenin saflaştırılması sağlanmalıdır.Tabi bu dediğim RTE yönetimindeki bir Türkiye'de imkansız gibi görünüyor..
Lolan Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 18.02.2008, 18:04   #5 (İleti Bağlantısı)
Üyeliği iptal edilmiştir

TürkçüTuran adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 58
Kaan13 bey, öncelikle rumuzunuzla isterseniz Türkçe'ye başlayalım. Öncelikle "Kaan" diye yazılan adın gerçeği "Kağan" olarak yazılmalıdır. Türkçe'nin en başta gelen ve Öztürkçe sözcükler için geçerli olan iki seslinin yan yana gelmemesi gerekir. Diğerlerinden konuşmak gerekirse, özellikle önemle üzerinde durmak istediğim bir "sözcük" var. O da "kelime". Kelime yerine kesinlikle "sözcük" kullanılması gerekir, çünkü kelime sözcüğü Türkçe kökenli değildir.
Ayrıca yalnızca sizinle ilgili değil, bütün otağ üyelerine söylemek istediğim bir konu ise sözcüklere eklenilen kesme işaretleridir. Bakınız, bazı üyelerimiz henüz kesme işaretinin nasıl kullanılacağını bilmiyor. Çekim ekiyle yapım ekini ayırt edip hangisi sözcüğe eklenince kesme işaretiyle ayrılır bunu da bilmiyorlar. Ama eğitim seviyemize bakınca otağmızda birçok öğrencinin olduğunu görüyoruz. Neden bu öğrenci arkadaşlar okullarında bu kuralları öğrenmiyorlar? Ya da bilip de burada üşengeçlik yapıp yazım kurallarını düzgün kullanmıyorlar. Lütfen bu iletiyi okuyan bütün üye arkadaşlar yazım kurallarında dikkatli olsunlar.

TTK
TürkçüTuran Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 18.02.2008, 18:06   #6 (İleti Bağlantısı)
KAM

Kaan konusunda çok haklısınız bende hep bu konuda kendi kendime sordum kağan olsa daha iyi olurmuş aslında ama adım bu şekilde kimlikte.

Konu Asena01 tarafından (18.02.2008 Saat 18:09 ) değiştirilmiştir.. Sebep: TÜRKÇE yazım kurallarına dikkat edelim.
Alt 18.02.2008, 18:09   #7 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Asena01 adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 546
Bağlaç kullandığımız da noktalama işareti koymamak ve bağlaçtan sonra gelen cümlenin özel isim ile başlamıyorsa küçük harfle olması da dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır.Sn.TÜRKÇÜTURAN'ın dikkat çektiği noktalar da çok önemlidir.
Alt 18.02.2008, 23:08   #8 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

İletiler: 380
Türkçe'ye yabancı kelimelerin girmemesi, girmiş olanların da mümkün olduğu kadar kullanmamaya özen gösterilmesi tabi ki çok önemlidir. Bunun yanında sayın Kaan13 imla kurallarına özen göstermek de çok mühim bir husustur. Özel isimlere büyük harf ile başlamalısınız. Fiilleri yahut cins isimleri büyük harfle yazmanıza gerek yok, noktadan sonra yine büyük harf kullanmalısınız. Bence önce bu konuya eğilmeniz gerekir.
Güntülü Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 19.02.2008, 00:37   #9 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

İletiler: 1
Türkçe'nin korunması doğal olarak, aklı başında herkesin koşulsuz olarak kabul etmesi gereken bir konu. Ancak ne yazık ki dilimizin, özellikle teknolojinin iletişimi bu kadar hızlandırdığı günümüzde diğer dillerden etkilenmemesi oldukça güç. Ancak başka bir konunun altını çizmek istiyorum
Dilimiz yabancı dillerin etkisiyle yozlaşmasındaki kanımca en önemli etken, teknolojik olarak geri kalmışlığımızdan kaynaklanmaktadır.

Eğer televizyonu bir Türk geliştirmiş olsaydı, kuşkusuz ismini Türkçe bir isim koyacaktı. Eğer interneti geliştiren grupta Türkler olsaydı ya da vaktiyle bütün Avrupa alfabelerinin kendini tanıtıp bilgisayar dil standardını yarattıkları dil kongresinden haberdar olup katılmış olsaydık, bugün bu sitenin mail adresi atsizlar.com değil, atsızlar.com olurdu.

Kanımca dilimizi bu yozlaşmadan korumanın en önemli yollarından biri, teknolojik ilerleme ile dünyada çıkan kavramlara ait terimleri dilimize kabul etmek zorunda kalmanın ötesine geçip, dünya dillerine yaptığımız buluşlar sayesinde Türkçe terimleri sokuyor olmamız.

Umarım bunları gördüğümüz günler yakın olur.
burcin Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 19.02.2008, 01:58   #10 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Bu konuda insanlarımıza milli bilinç aşılamak teknolojide ileri gitmekden daha öncelikli bir önlem. İnsanlarımız sırf hava atmak, farklı görünmek için yabancı kelimelere yönelir oldu. "Bilgisayar" var mesela "computer" a karşılık çok anlamlı bir Türkçe isim bulunmuş. Dilimize de bu şekilde yerleşti. Şimdi bunun adı tekrar computer yada pc olarak kullanılmaya başlandı. Bununla beraber "ok, bye, maximum, pardon, thanks" hatta bunları da aştık artık "selamın hello" diye içeri girenleri görüyoruz. Bunun açıklaması kesinlikle özentilik ve farklı olma çabası.
Alt 19.02.2008, 12:50   #11 (İleti Bağlantısı)
KAM

ya evet.Ben okulda görüyorum hep böyle garip türkçede olmayan şeyleri söylüyolar bende inadına türkçelerini öğrenip türkçelerini söylüyorum.Yani bildiğiniz kelimelerin türkçe karşılıklarını yazarsak süper olur aslında burda güzel bi içerik toplarız
Alt 19.02.2008, 13:51   #12 (İleti Bağlantısı)
Türkçü

Alıntı:
Kaan13 adlı Üyeden Alıntı İletiyi göster
ya evet.Ben okulda görüyorum hep böyle garip türkçede olmayan şeyleri söylüyolar bende inadına türkçelerini öğrenip türkçelerini söylüyorum.Yani bildiğiniz kelimelerin türkçe karşılıklarını yazarsak süper olur aslında burda güzel bi içerik toplarız
Sayın Kaan13 sizi yukarıda da ikaz ettim. Bizim otağımızda imla ve dilbilgisi kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Cümlelere büyük harf ile başlanır. Türk, Türkçe gibi özel isimler de büyük harfle yazılır ki bu bizim çok özen gösterdiğimiz bir husustur. Özel isimlere gelen çekim ekleri de kesme işareti ile ayrılır. Uyarıldığınız halde aynı şeyi yapmaya devam ediyorsunuz. Siz önce bu yanlışlarınızı düzeltin, bu daha öncelikli bence.
Alt 30.05.2008, 17:35   #13 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

aydolu16 adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 2
Sayın Kaan, öncelikle teşekkürler zaten Arapça kurallarına da aykırı, çünkü "teşekkür" zaten çoğul bir sözcük, şükran kelimesinin çoğuludur. Bu durumda yanlış daha kelimeyi eleştirirken yapılıyor, Türkçe ve Arapça dil kurallarını birbirine katıyoruz. Teşekkür yerine sağol kullanılabilir. Yanlışa doğru bulmak bir zor olmaz mı sizce de?
aydolu16 Çevrimdışı   Alıntı ile yanıtla
Alt 01.06.2008, 15:41   #14 (İleti Bağlantısı)
Yeni Üye

SunkurKağan adlı üyenin kimlik resmi

İletiler: 11
Bulunduğumuz elde, ilçede, ilde belediyeye dilekçe verip iş yerlerine Türkçe isim koyma zorunluluğu getirilmesi istenmelidir. Ne kadar çok dilekçe yazılırsa belediye meclisinde baskı kurulabilir. Tarsus'ta biz bunu yaptık, belediye iş yerlerine Türkçe isim zorunluluğu getirdi, yabancı olanların ise değiştirmesi için süre verdi. Bu uygulamaya geçmeden kendi sözlüğümüzü hazırlamamız gerek, ben bu konuda elimde bulunan kaynaklardan yardımcı olurum. Bir başlık altında karşılığını öğrenmek istediğiniz sözcükleri yanıtlayabilirim elimden geldiğince.
Dilimize giren yabancı sözcüklere, Türkçeden karşılık bulunabilir, yalnız özTürkçe kullanımı öğrenmenin yanında Türkçemizin söz dizimine ve matematiksel yapısına da özen göstermemiz gerek.

Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk)

Seçenekler