![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
TÜRKÇE ÜZERİNE GÜZEL BİR ŞİİR
TÜRKÇE ÜZERİNE
Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum. Göreniniz, bileniniz, Duyanınız var mı? Bir ferman yayınlamıştı: "Bu günden sonra, divanda, dergâhta,Bârgâhta, mecliste, meydanda Türkçe'den başka dil konuşulmaya" diye Hatırlayanınız var mı? Dolanın yurdun dört bir yanını, Çarşıyı, pazarı, köyü, şehri, Fermana uyanınız var mı? Nutkum tutuldu, şasırdım merak ettim, Dolandığımız yerlerdeki Türkçe olmayan isimlere, Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı? Tanıtımın "demo", sunucunun "spiker", Gösteri adamının "showmen", Radyo sunucusunun "diskjokey", Hanım ağanın, "firstlady" olduğuna Şaşıranınız var mı? Dükkânın "store", bakkalın "market", torbanın "poşet", Mağazanın "süper", "hiper", "gross market", Ucuzluğun, "damping" olduğuna Kananınız var mı? İlan tahtasının "billboard", sayı tablosunun "skorboard", Bilgi alışının "brifing", bildirgenin "deklarasyon", Merakın, uğrasın "hobby" olduğuna Güleniniz var mı? Bırakın eli, özün bile seyrek uğradığı, Beldelerin girişinde"welcome" çıkışında "goodbye" Okuyanınız var mı? Korumanın, muhafızın, "body guard", Sanat ve meslek pirlerinin "duayen", İtibarın, saygınlığın,"prestij" olduğunu Bileniniz var mı? Sekinin, alanın "platform", merkezin "center", Büyüğün "mega", küçüğün "mikro", sonun "final", Özlemin hasretin, "nostalji" olduğunu Öğreneniniz var mı? İş hanımızın "plaza", bedestenimizin "galeria", Sergi yerlerimizi, "center room", "show room", Büyük şehirlerimizi, "mega kent" diye Gezeniniz var mı? Yol üstü lokantamızın "fast food", Yemek çeşitlerimizin "menü", Hesabını, "adisyon" diye Ödeyeniniz var mı? İki katlı evinizi "dubleks", Üç katlı komşu evini "tripleks", Köşklerimizi "villa", eşiğimizi "antre", Bahçe çiçeklerini "flora" diye Koklayanınız var mı? Sevimlinin "sempatik", sevimsizin "antipatik", Vurguncunun "spekülatör", eşkıyanın "mafya", Desteğe, bilemediniz koltuk çıkmağa, "sponsorluk" Diyeniniz var mı? Mesireyi, kır gezisini "picnic", Bilgisayarı "computer", hava yastığını "air bag", Eh pek olasıcalar, oluru, pekalayı, "okey" diye Konuşanınız var mı? Çarpıcı önemli haberler, "flash haber", Yaşa, varol sevinçleri, "oley oley", Yıldızları, "star" diye Seyredeniniz var mı? Virvirik dağının tepesindeki köyde, "Cafe show" levhasının altında, Acının da acısı Kahve içeniniz var mı? Toprağımızı, bayrağımızı, İnancımızı çaldırmayalım derken, Dilimizin çalındığına, talan edildiğine, Özün el diline özendiğine, İçi yananınız var mı? Masallarımızı, tekerlemelerimizi, Ata sözlerimizi unuttuk, Şarkılarımızı, türkülerimizi, Ninnilerimizi kaybettik, Türkçe'miz elden gidiyor, Dizini döveniniz var mı? Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum, Göreniniz, bileniniz, Duyanınız var mı? Bir ferman yayınlamıştı ... Hayal meyal hatırlayıp da, Sahip çıkanınız var mı? YUSUF YANÇ, (Bu Şiir, Türk Dil Kurumu Tarafından Ödüllendirilmiştir.)
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Bu şiir Türkçemizin ne kadar yabancılaştırıldığını ve bozulduğunun göstergesidir.
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
|
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Gözlerimin doldugu ve yüregimin burkuldugu bu görüntülerle bu siiri yakinlarima izlettirmek ve ömür boyu saklamak istiyorum.Ümit ederimki,yillar sonra yine bu duygularla seyretmem...
Ellerinize saglik. |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Ata sözlerimizi unuttuk,
Şarkılarımızı, türkülerimizi, Ninnilerimizi kaybettik, Türkçe'miz elden gidiyor, Dizini döveniniz var mı? teşekkürler gerçekleri anlatıyor. |
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
tesekkürler irkdasim, asiri derecede yabanci kelimeler kullanilmaktadir, çogu insanimiz bu durumun farkinda bile olmadan günlük yasamlarinda Yüzlerce Türkçe olmayan kelimeler kullaniyor.
Sunu da belrtmekte fayda gvar, Türkçeye yabanci kelime sokma konusunda en büyük sorumlulardan biriside medya'dir, diye düsünüyorum, ve tabi diger suçlular'da bu tür "trendlesmeye" hazir suhursuz insanlar. Vatanimda dogup büyüyememis bir TÜRK olarak TÜRKçE konusunda elimden geldigi kadariyla dikkat etmeye çalisiyorum, bir cümle'nin içeriginde eger ki bir yabanci kelime kullandigimi fark edersem, cümleyi tekrar söyleyip aninda Türkçe bir kelime ile hatami düzeltmeye çalisiyorum.
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
teşekkürler esenlikler.
|
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Ey Karamanoğlu Mehmet Bey şu durumumuzu görsen kimbilir neler düşünürdün.
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
TÜRKÇEMİZE yapılan cinayet ancak bu şekilde anlatılabilirdi.Gerçekten mükemmel bir şiirmiş. Sağolun Sn.GÖKYELELİ BOZKURT.Ağlanacak halimiz daha da acınası hale gelmiş bu sözcüklerle.
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Dişi çapulcu olduğu için atılmıştır
|
Geçen sene düzenlediğimiz şiir dinletisinde bu şiire ilk olarak yer vermiştik.
Salonu dolduran yüzlerce üniversite öğrencisi, şiirin ardından büyük bir alkış koparmıştı. Bilinçsiz kesim, muhakkak bir surette dilimizi yozlaştırmaya çalışmaktadır ama gençlerin birçoğu Türkçe konusunda bilinçlidir. Hatta saçmasapan kelimelerle konuşmayı ve ingilizce özentisini komik ve kültürsüz bir eğilim olarak gören çok büyük bir kitlenin varlığını bilmenizi isterim. Umarım dilimiz daha fazla yara almadan, elle tutulur çalışmalar yapılır. |
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
YABANCI sözcükler denince neden yalnizca ingilizce,fransizca usumuza gelir?
arabca da bizim icin yabanci bir dil degilmi? Yanitiniz evetse degerli Kandaslar neden otaga ekledigimiz iletilerimizde arabca,farsca sözcüklere yer veriyoruz? örnegin: selam, merhaba, kelime, cümle, her. Otagin esenligi icin cabalayan büyüklerim; Otagimizin bu bölümü neden Türk Dili ile Yazini adyladegil de Türk Dili ve Edebiyati adiyla acildi? bütünü Türkce olmasi gerekmezmi? Sorumun yanlis anlasilmayacagini umar, esenlikler dilerim.
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Aptal olduğu için atılmıştır
|
Bu şiiri okuya okuya bitiremiyorum her daim okuyorum her okuduğumda ise
Şiiri yazan şair gibi oluyorum Nutkum Tutuluyor Gözlerim Doluyor Duygulanıyorum Karamanoğlu Mehmet Beğ Atayı arıyorum... Acaba bugün yaşasaydı ne düşünürdü Ruhu Şad Mekanı Uçmağ Olsun, Uluğ Beğ'im! |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bİr , güzel , Türkçe , Üzerİne , Şİİr |
| Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|