![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
DİLİMİZDEKİ BAZI SÖZCÜKLERİN DOĞRU KULLANIMI
bilakis = aksine
bilhassa = özellikle cefakâr = eziyet eden cefakeş = eziyet gören çözmek = halletmek çözümlemek = tahlil etmek delalet = yol gösterme dalalet = doğru yoldan şaşma dansör = erkek dansçı dansöz = kadın dansçı eşgal = işler eşkâl = şekiller (Hırsızın eşkâli) etkin = faal, aktif etken = faktör etkin = aktif edilgin = pasif folklor = halkbilimi halkoyunları = halk dansı haseb(hasebiyle) = neden (nedeniyle) hesap = matematik, alış veriş ilişkisi irtica = gericilik iltica = sığınma istifa = Kişinin bir görevden istiğfa = bir alacağın ödenmesi kendi isteğiyle ayrılması kabil = olabilir, mümkün kabîl = soy, sınıf; tür, gibi (kabil-i tahammül değil=tahammül edilemez) (Bu kabil işler = Bu gibi işler) katl = öldürme işi (katil zanlısı) katil = öldüren kişi mahsur = kuşatılmış mahzur = zarar, sakınca masör = masaj yapan erkek masöz = masaj yapan kadın matine = sinema, tiyatro, konser vb sanatsal etkinliklerin gündüz gösterisi. suare = sinema, tiyatro, konser vb. sanatsal etkinliklerin gece gösterisi muhabere=(haber) haberleşme muharebe = (harb) savaş muhasebe = hesaplaşma musahabe = söyleşi mürteci = gerici mülteci = sığınmacı mütehassis = duygulanma mütehassıs = uzman mütevazi = eşit, birbirine paralel olan mütevazı = alçakgönüllü nüfus = insanlar nüfuz = sözü geçme, saygınlık, itibar olasılık = ihtimal olanak = imkân öğretim = bilgi verme işi (2000-2001 öğretim yılı) öğrenim = bilgi alma işi(öğrenim hayatı) râkip = binici rakîp = birbirinden üstünlük yarışında kişilerden her biri. tabii = doğal tabi = bağlı, bağımlı tahrifat = bozma, değiştirme tahribat= harab etme, yıkma taktir = damıtma takdir = değer biçme tanıtmak = takdim etmek tanıştırmak = iki kişiyi birbirine tanıtmak teamül = alışılmış uygulama temayül = eğilim tefriş etmek = döşemek teşrif etmek = şereflendirmek tehdit = gözdağı verme tahdit = sınırlama tellal = Meydanda bir şeyi bir şeyi duyuran kişi tellak = Erkekler hamamında müşterileri yıkayan erkek natır = Kadınlar hamamında müşterileri yıkayan kadın -zede = ...-den zarar görmüş kişi (kazazede =kaza geçirmiş kişi) -zade = ...-nın oğlu (paşazade =paşa oğlu)
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
DİLİMİZE GİRMİŞ OLAN BAZI YABANCI SÖZCÜKLERİN TÜRKÇE KARŞILIKLARI:
Ahlak: Törebilim Aktivite: Etkinlik Alternatif (i): Seçenek Alternatif (s): Değişik,diğer,olası Ateizm : Tanrıtanımaz Budizm : Burhanîlik Center : Merkez Deterjan : Arıtıcı Direktör : Yönetmen Diyalektik=eytişim Efekt : Etki Elastik : Esnek fax: belge geçer Faktör : Etken / Etmen Fuel-oil : Yakıt yağ İdeoloji : Ülkülem Jenerasyon : Nesil iftira=kara çalma Kabine : Bakanlar kurulu Kaos : Karmaşa Koloni : Sömürge Komite / Komisyon : Kurul / Yar kurul Komünikasyon : İletişim Kongre : Kurultay konjonktür=topludurum Konsensus : Uzlaşı (Mutabakat) Konstrüksiyon : Yapı Koordinasyon : Eşgüdüm Legal : Yasal Limit : Erey MAKAM=DÜŞEK mantık=eseme Medya : Basın-Yayın Metod : Yöntem Modernize etmek : Yenilemek Montaj : Kurgu Mütareke: Savaş veya silah Bbırakışması nüans=çalar,fark Organizasyon : Örgüt Otel : Konukevi özdeksel=maddecilik Parlamenter : Millet vekili Parlamento : Meclis Petrol : Taşyağ Potansiyel : Gizli Güç Stres : Gerilim Problem : Sorun Radikal : Kökçe Randevu : Buluşma / Karşılaşma rasyonel=ussalcı sentez:alışım Sistem : Dizge Slogan : Söylem Sosyal : Toplumsal Stres : Gerginlik supranasyonal=uluslarüstü Teenage : Ergen Turizm : Gezim Uniform:tek biçimli ÜTOPYA:DÜŞÜN SPOR Defans : Savunma Deplasman : Dış saha Fast Break : Hızlı Hücum Motion Ofans : Hareketli Hücum Timing : Zamanlama TEKNİKBİLİM (TEKNOLOJİ) Dedektör : Bulucu Dijital : Sayısal Lipo Suction : Yağ Aldırma Otomatik : Özişler Peeling : Soyum RAM : Ana-bellek Şarj : Yük Versiyon : Sürüm Web Master : Ağ Yöneticisi BİLİM Anot : Artı uç Anyon : Eksin Atom : Ögecik Biyolog : Canlıbilimci Biyoloji : Canlıbilimi Dinamik : Devingen Diyagram : Çizelge Elastik : Esnek Elektron : Eksicik Entropi : Dağı Enzim : Özgen Enerji : Erke Etkin=aktif Edilin=Pasif Fizyoloji : İşlevbilim Foton : Işıncık Frekans : Sıksayı / Titreşim sayısı Heterojen : Çoktürel Homojen : Tektürel İntegral : Tümlev İstatistik : Sayıtım İyon : Yükün İzolatör : Yalıtkan Jiroskop : Düzdöner Kapasite : Sığa Katot : Eksi uç Katyon : Artın Konsantre : Derişik Kuvantum : Nicem Maksimum : Doruk Minimum : Oyluk Molekül : Özdecik mütevazı: Alçak gönüllü mütevazi: birbiriyle paralel olan Nörofizyoloji : Sinir İşlevbilim Nükleer : Çekinsel Polimer : Çoğuz Radyasyon : Işınım Reaksiyon : Tepkime Reaktör : Tepkir Simetri : Bakışım Sinerji: toplu enerji Solvent : Çözgen Statik :Dingin Tayf :İzge Teleskop : Irakgörür Teorik : Kuramsal Termal :Isıl Terminoloji : Terimleme Termodinamik : Isıldevingen Transfer : Aktarım Transformatör : Dönüştürücü Transistör : Geçirgeç Vakum : Boşay Vektör : Yöney Vibrasyon : Titreşim Viskosite : Ağdalık
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
DETAY= AYRINTI
ENTERESAN= İLGİNÇ KOPYA= AYNISI |
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Kutlu yolda bir TÜRK
|
Andalar şu "gene" sözcüğünün kullanımı doğru mu?Ben o sözcüğün "yine" olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum ancak,heryerde(kitaplarda,dergilerde...)"gene" olarak kullanılıyor.Belki de ben yanlış düşünüyorum,dilbilimci andalar yardımcı olursa sevinirim..
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Esenlikler.
Ben en çok şey kelimesinden şikayetçiyim. Mümkün olduğu kadar kullanmamaya çalışıyorum. Fakat dilimize karışmış o kadar farsça, arapça ve diğer dillerden gelen kelimeler var ki... Andalar bana konuşmamı düzeltmem için Türkçülük ilkesine ters düşmeyen, tamamen türkçe kelimelerden oluşan uzunca bir kitap tavsiye edermisiniz ? Sanal kitapta olabilir.
|
![]() |
| Etiketler |
| bazi , doğru , dİlİmİzdekİ , kullanimi , sÖzcÜklerİn |
| Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|