![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Türk İnanış Sistemi
Tarihte Türkler hiç bir zaman Ruhsal eksikler yaşamamış hep ruhunu tok ve zinde tutmuştur.
Tanrı nın varlığını birliğine iman etmiş ve bilimsel gerçekleri yoksaymamışlardır. Araplar kız çocuklarını diridiri mezara gömerken Türkler anaerkil yaşamış ve kadına söz hakkı yaşama hakkı vermişlerdir. İbrahim Tanrı ya kurban olarak İsmail i keserken Türkler Tanrı ya büyükbaş hayvanlardan kurban keserdi. Aile kavramı ve tekeşlilik hiç bir kavimde yok iken Türkler tek eşli yaşar ve eşine değer verirlerdi. Atalarımızın inandığı ruhsal olgular o dönem keşfedilemediği veya anlaşılamadığı için değil Ruh un varlığına inandıkları için Kutsaldı. Bu Kutsaliyet Bazı soylara verdiği üstün özelliklerle de doğrulanırdı. Biz Türkler mısırlar gibi her gördüğümüz olağanüstü şeye farslar gibi korktuğumuz şeylere değil var olan ve birliğine inandığımız Tanrıya taptık.
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
evet TÜRKLER Tanrının varlığı biliyor ve ona kurban kesip ibadet ediyorlardı
köktengri inancındada olduğu gibi tek tanrı inançlarımız vardı bu demek oluyor ki zaten bizim dine ihtiyacımız yoktu bunları ben biliyorum ancak ben aileden müslümanım Tanrının varlığını ve birliğini biliyorum türban dahil çok şeye karşıyım inancım ben ve Allah arasındadır ve bu yönümle kendimi tanıtmakla beraber TÜRKLÜK bedenimdir . |
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
inancını her başlıkta açığa vurdun yani inancın allah ile senin değil bizim aramıza girdi bu yüzden üyeliğin iptal edildi.
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) | |
|
Türkçü
|
Alıntı:
Bizim tek Tanrı inancımız yoktur, monoteist dinlerle beraber gelmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Doğrudur.Türkler çok Tanrı yada inanmıştır.Ancak sonuç olarak hangi devirde olursa olsun bir yaratıcıya inanmışlardır.
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
|
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
BAŞBUĞ'UN ASKERİ
|
Türkler anaerkil yaşamıştır demişsin ırktaşım.Benim bildiğim kadarıyla hep ataerkil yaşamışız.Bu konuya açıklık getirir misin?Bildiğim kadarıyla toplumumuzdaki kadın da kutsaldır.Hatta hakanlar bir bildiri yayınladığında Han ve Katun diyor ki diye başlar.Yani kadın kutsaldır diri diri toprağa gömülmemiştir fakat ataerkil yaşamışızdır.
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Tarkan ırkdaşımın dedigi gibi bizim tek tanrı inancımız yoktur.biz çeşitli dönemlerde bir çok inanca sahip olduk.buda din özgürlügünü getirdi.
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Alman ve Nazi özentisi olduğu için atılmıştır
|
Tek iman edilecek şey ; Türk'ün kendisidir , gerisi fantazidir.....
|
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Eski Türkler de evlenecek olan genç kız kendi eşini kendi seçerdi. Baharın gelmesi ile birlikte baharı karşılamak için Şamanist Türkler de büyük şölenler tertip edilirdi. Bu törenlerde evlenme yaşı gelen genç kızlar meydana çıkar ve bu etkinliklere o otağda yaşayan herkes katılırdı. Genç kızın talibi olan delikanlılar onu alabilmek için birbirleri ile kapışır, daha sonra genç kız da delikanlı ile çeşitli savaş oyunları (cirit v.s. gibi) deneyerek sırtını yere getiremediği, bileğini bükemediği yiğidi kendine eş olarak seçerdi. İşte Türk toplumu binlerce yıl öncesine dayanan böyle engin bir hoşgörüye sahipti.
Türklerin tarihi süreç içerisinde kurdukları bütün devletlere, imparatorluklara baktığımızda gerek Göktürk, gerek Uygur, gerekse Oğuzlar olmak üzere günlük hayatlarındaki bu kadın egemen özgür düşünce tarzını devlet sistemlerine de taşıdıklarını görüyoruz. Bütün Türk devletlerinde hanların yanında hâtunları görürüz. Şölenlerde hâtun hanın yanında oturur. Devlet siyasetinde hanlar kadar hâtunun da söz söyleme yetkisi vardır. Devlet siyasetine yön veren, geldiğinde elçileri kabul eden, eşi savaşa gittiğinde ülke yönetimini elinde tutan, meclise başkanlık eden hâtun portreleri ile karşılaşırız.
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Bir kız ın eşini seçmesi demek yuvasını kendi kurması dolayısıyla o yuvanın yöneticisinin o olması demektir.
İlk Şaman da bir katun dur.
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Türkler ataerkildir. İslamiyet öncesi de ataerkillerdi, yerleşik hayata geçmeden önce de ataerkillerdi. Ancak bu ataerkillik babanın diğer aile mensuplarına zorbaca davrandığı bir ataerkillik durumu değildi. Bunun için Ziya Gökalp o zamanın deyimi olan pederşahi kavramının Türk aile sistemini tam karşılamadığını düşünerek Türk aile yapısı için "pederi" demiştir."
"Türklerde aile kan akrabalığına dayanıyordu. Aile “pederi” tipte , yani yukarıda çeşitli topluluklarda gördüğümüz sulta(zor ,cebir)’ya dayanan (pederşahi) değil, velayet (dost,yardımı) esasında “baba hukukunun” hakim olduğu bir sistemde idi[1].Aile içerisinde evlenerek ayrı bir ev kuran oğullar arasında en küçük oğlan , babasının evinde kalır ve baba ocağını devam ettirirdi. Türklerde dıştan evlenme esastı. Eski Türk cemiyetinde umumiyetle tek zevcelik (monogamie) görülür . Türklerde ölen kardeşin dul kalan zevcesi ile veya çocuksuz üvey anne ile evlenme şekli(leviratus) mevcuttu. Üvey anne ile yapılan evlenmelerde oğullar kendile-rinin doğumundan sonra babası tarafından alınına kadınlarla evlenebilirdi. Türklerde levitus’un gayesi ,dul kalan kadınları himaye ve onların hayatını teminat altına almak ve kadın aileden ayrıldığı taktirde kendi malını alıp gideceği için –aile mülkünün parçalanmasını önlemekti." --------------- [1] Ziya Gökalp bu tipe “pederi aile” adını verir. Ona göre , pederi aile ile pederşahi aile birbirinden çok farklıdır. Pederi ailede babanın eşi ve çocukları üzerinde yalnızca demokratik bir hakkı vardı . Pederşahi ailede ise babanın evlatları ve eşi üzerinde sultaya dayanan hakkı vardı. http://www.atsizcilar.com/forum/turk...si-t10263.html Üstteki başlığa makalenin tamamını ekledim. Türk ailesi hakkında tartışma yapılacaksa oraya yazın görüşlerinizi . Bu başlığın adı "Türk inanış sistemi". |
|
|
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Türk inanış sistemleri ya da kadim Türk dini denince aklıma hep şu sözümüz gelir:
Tanrı Türk'ünü Koruyacaktır! Türk'ün dini de Tanrı'sı da kendisi için, kendine göre olmalıdır. Türklerin tarihte de ataerkil oldukları doğrudur. Ancak bu ataerkillik anlayışını kesinlikle semitik ortodoğu ataerkilliğiyle karıştırmamak lazım. Otag yöneticilerimiz gerekli noktaları zaten vurgulamışlar. Gök Tengri'miz varsa hemen ardından Umay gelir. Kafası arap adetleriyle bulanmış, kızını sıkmabaşa küçük yaştan alıştırmaya kalkanları Göktengri eline bırakmaya görsün |
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|