![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Türkçemizde yeretmiş ırkçı deyimler
Atasözleri ve deyimler Türk ulusunun binyıllara giden ulusal tecrübelerinin halk ağzında formülleştirilmiş biçimleridir. Türk'ün karşılaştığı çeşitli etnik topluluklar hakkındaki düşüncelerini öğrenmenin en kestirme yolu, onlarla ilgili deyim ve atasözlerine bir göz atmak olabilir. Ulusal bilinç bu deyimlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasıyla canlı kalır. "Çıfıt" örneğin, hem "yahudi" hem de "hilekar, düzenbaz kişi ya da tüccar" anlamına gelir. "Çıfıt çarşısı gibi" dediğimizde bahse konu yerin, karmakarışık, kafa karıştırıcı biçimde düzenlenmiş bir mekan olduğunu söylemek isteriz. Bu deyimler bugün de anadoluda herkesin bildiği ve kullandığı deyimlerdir ama çoğunun medyada dile getirilmesi bile "ayıp" sayılır. Resmi sözlükler birçoğuna yer vermekten kaçınır. Böylelikle yeni kuşaklarca kullanılmalarının önüne geçilmek ve unutturulmak istenmektedirler. Bizler unutturmayalım, yeri geldiğince hatırlatalım.
Aşağıdaki listeyi 2 siteden derledim, içlerine birkaç ilave de kendim yaptım. Eksik kalanlar olacaktır, lütfen sizler de ilaveler yapın. Agop'un kazı gibi yutmak: Ermenilerin açgözlülüğüne vurguyla, önüne konulan her yemeği çabuk yemek. Ağaçtan maşa, kürtten paşa olmaz Anladıysam Arap olayım Arap eli öpmekle dudak kararmaz: Kirlipis-çirkin bir şeye bulaşmakla, insan kirlenmez anlamındadır. Arap saçına dönmek: Bir şeyin karmakarışık olması. Arnavut inadı: Aklı, mantığı ve evreni hiçe sayan ruh hali. Arnavuta sormuşlar "Cehenneme gider misin?", "Aylık kaç?" demiş Çıfıt: Yahudi; hilekar, düzenbaz kişi. Çıfıt çarşısı gibi: Karmakarışık, içinde her şey bulunabilen yerler için kullanılır. Çingeneye beylik vermişler, önce babasını asmış: Çingene kavgası Çingene borcu: Tutarı pek önemli olmamakla birlikte, ufak ve dağınık borçların tümü. Çingene çergesi: Pis ve yoksul yer. Çingeneden çoban olmaz, yahudiden pehlivan Çingene düğünü: Gürültülü topluluk. Çingene parası: Bozuk para. Emeni dölü Ermeni tohumu Ermeni gelini gibi: Daima kırıtan, süzülen kadınlar. Gavur ölüsü: Çok ağır, zahmetli. Gavur etmek: Bozmak, işe yaramaz hale getirmek. Gavur gavurluğunu yapar: Genellikle Türk milletine yapılmış haksızlık ve eziyetlerden bahsedilirken kullanılır. Gavurun tembeli keşiş, Müslüman'ın tembeli derviş İstavroz fidesi: Gavur çocuğu İstavrozundan başlamak İstavrozunu şaşırmak: Neye uğradığını bilememek. Kürte el verme kol ister, yatmaya da yer ister Kürtten evliya, koyma avluya Mademki Ermeni istemeden vermeli Papaz: Hoşgörüsüz, yaşlı kimse. Papaza borcunu ödemek: İşemek, dışkılamak. Papaza gitmek: Tuvalete gitmek. Papazcı: Üçkâğıtçı. Papaz olmak: İki kişi arasında ilişki bozulduğunda kullanılan bir tabir. Papazı bulmak: Kötü bir sonuçla karşılaşmak, belasını bulmak. Papaz uçurmak: İçkili alem yapmak. Papazı kaçırmak: Eğlencenin dozunu kaçırıp rezalet çıkarmak. Rum hatunu yatakta, Ermeni hatunu mutfakta yapmak: Her şeyi yerli yerinde yapmak manasında kullanılır. Sarı Yahudi: Paraya düşkün kişi. Senin bu yaptığını Yunan gavuru yapmaz: İşlediğin kabahati, en kötü insan bile yapmaz anlamında kullanılan bir ifade. Yahudi pazarlığı: Yahudilerin cimriliğine ve bu yüzden kıyasıya pazarlık yaptıklarına inanılarak, kullanılan bir deyim.
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Dişi çapulcu olduğu için atılmıştır
|
bizim memlekette genelde ermeni tohumu ve gavurun eniği lafı çok kullanılır..annesi çok sinirlendiğinde yada bir başkası öyle der..sen müslüman olmazsın ermeni tohumusun sen der..
|
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Deyim değil ama bildiğim kadarıyla köpeklere verilen karabaş ismi de araplardan dolayı verilen bir isimdir.
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Dönme sanatçı Bülent Ersoy bir program da "Kürt çalar, Çingen Oynar" dediğinden başına gelmeyen kalmamıştı
|
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Tanrı'nın Kırbacı
|
Mesela benim kullandığım ve arkadaşlar arasında kullandıklarımız;
-Kürt gibi olmuş: Bir kişi kötü giyindiğinde ya da herhangi bir şey kötü göründüğünde söylenir. -Kürtlük yapma: Genelde istemediğimiz eylemler yapıldığında söylenir.
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Benim ninem, genelde "gragos" diyerek kızar sevmediklerine. Sordum, ermeni ismiymiş.
Birde bu var: ermeni ayıya tecavüz etmiş, krt doğmuş... |
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Ümmet çapulcusu olduğu için atılmıştır
|
''Sonradan görme, gavurdan dönme'' sözü de sık kullanılan sözler arasındadır.
|
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
|
bizim oralarda "Kürt kalkışı yapmak" diye deyim vardır. Anlamı ise; bir kişinin bir yerde ve ya oturmada yemek yenildikten hemen sonra ayrılmasıdır.
Ayrıca pembe renkli gömleklere çingen gömleği denir. Pazarda satıcılar bu şekilde bağırır. |
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Bende babamdan "Arnavuttan efe, kürtten evliya olmaz" deyimini duymustum. Aciklamaya gerek yok sanirim.
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
|
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Kutlu yolda bir TÜRK
|
Anda aynı terimleri biz de kulanırız arkadaşlar arasında.Bazen de k.rt yerine "zane"yi kullanırız.Arkadaşlarım TÜRKÇÜ fikir de değil apolitiklerdir ama bu terimlerin halk içinde yaygınlaşması,hatta var olması,TÜRK ırkının kanında kendiliğinden var olan soyculuğun yeniden gün yüzüne çıkartılmasının aslında çokta zor olmadığının göstergesidir.
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
|
Ne şam'ın şekeri ne arabın kara yüzü; dedemin sıkça kullandığı söz ama güzel benimde hoşuma gitti
Esenliklerle |
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Bu deyimleri günlük konuşma dilimizde yaygınlaştırmak görevimiz olmalıdır....
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Beyaz Saraya ugramak:Tuvalete gitmek
Apoyu salmak:Diskilamak
|
![]() |
| Etiketler |