![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ TURANCI
|
PEHLİVAN KOCA YUSUF
Ününü bütün dünyaya yayan büyük pehlivan. 1857 yılında Şumnu'nun Karalar köyünde doğdu. Ufacık bir çocukken köyde danalarla boğuşmaya başladı, sonra kispeti ayağına geçirip güreşmeye koyuldu. Ünü önce Deliorman'ı, sonra Kırkpınar'ı kapladı. Türk güreşinin gelmiş geçmiş en büyük pehlivanı olarak ortaya çıktı. Avrupa ve Amerika'da yaptığı bütün güreşleri kazandı. 1898 yılında Amerika'dan dönerken bindiği vapurun batması sonucu öldü. Mezarı dahi yoktur.
Koca Yusuf yalnız Türk güreşinde değil, güreş dünyasında da büyük bir zirvedir. Er meydanları Koca Yusuf'u, güreş tarihimizin en büyük pehlivanlarından biri olan ve 26 yıl Kırkpınar'ın başpehlivanlığını elinden bırakmayan ünlü Kel Aliço'nun karşısında tanıdı ilk kez. 27'inci yılda da başpehlivanlığı rakipsiz alacağını umarak Kırkpınar'a gelen Kel Aliço burada “Başa güreşeceğim” diyen Deliormanlı Yusuf isminde körpe bir çocukla karşılaştı. Herkes er meydanlarının pek yaman kurdu Kel Aliço'nun bu “tüysüz kızan”ı karşısına çıktığına pişman edeceğini umuyordu. Ancak Deliormanlı Yusuf, öylesine yaman bir güreş çıkarıyordu ki, buna Kel Aliço da şaşırmış ve güreş alemindeki meşhur gaddarlığını dahi ortaya koymaktan çekinmemişti. Ancak saatler uzayıp gittiği halde Aliço neticeyi lehine çeviriyordu. Üstelik ilerlemiş bir yaşta bulunan ünlü pehlivanda yorgunluk alametleri başgöstermeye başlamış ve durumu tehlikeye düşmüştü. 26 yılın başpehlivanı Aliço'nun böyle bir pehlivana yenilerek güreş dünyasındaki tahtını kaybetmesine kimsenin içi razı gelmiyordu. Havanın kararmasını fırsat bilenler güreşi yarıda bıraktırmak istediğinde Aliço'nun gür sesi er meydanını kapladı: – A be burası Kırkpınar'dır... Er meydanıdır buncağaz. Burada yenişene kadar güreş tutulur. Zift fıçıları, çıralar ne güne duruyor? Tutuşturun oncağazları... Pişmiş güreş bırakılır mı hiç? Bu kızancağıza yenilmek kaderimde varsa bırakın yensin beni... Hem ben artık bu er meydanlarından çekileceğim. Aliço'yu yenmek talihini bir daha bu Yusufcağız nerede bulacak? Aliço'nun bu sözleri Yusuf'u öylesine duygulandırmıştı ki, gözyaşlarını tutamadı ve büyük ustanın eline sarılıp öptükten sonra titrek bir sesle ona adetâ yalvardı: –Ustaların ustası, pehlivanların pehlivanı, koçyiğit ağam benim! Gel bırakalım şu güreşi. Sözlerinle yendin sen beni. Elimde ayağımda derman komadın. Bu söylediklerinden sonra ben seni tutamam gayri. İstersen sen tut beni, vur sırtımı yere... Aliço da meydanı çevreleyen kalabalığı teşkil edenler gibi çok duygulanmıştı. Nerede ise ağlayacaktı. Deliormanlı Yusuf'un alnına sıcak bir bûse kondurdu: – Bu meydan bundan sonra senindir artık. Senin gibi bir pehlivan ortaya çıktıktan sonra gözüm arkada kalmadan ayrılacağım buralardan. Ödül de, başpehlivanlık da senindir. İkisine de güle güle sahip ol. İkisi de sana helal olsun oğul, dedi. Ve o günden sonra Türk güreşinde Koca Yusuf'un devri başladı. Er meydanlarında kasırgalar yaratıp rakip tanımayan bir kuvvet olarak ortaya çıkan ve yalnız cüssesinden ötürü değil, güreş değerinden ötürü de “Koca” sıfatını alan büyük Türk pehlivanı yenecek rakip bırakmadı. Bunu fırsat bilen açıkgöz organizatörler onu Avrupa'ya götürdüler.Avrupa'dan sonra Amerika'da yaptığı güreşleri de kazanan ve dünyanın en ünlü pehlivanlarını sıraya dizen Koca Yusuf'a Amerika'da milyoner bir kadın aşık olmuştu. Bu kuvvet ilahından çocuk sahibi olmak istiyordu. Yusuf bunu işittiği zaman, “Ben buraya damızlık gelmedim” diye kükredi. Avrupa ve Amerika'daki güreşlerinden 800 altın kazanmıştı Koca Yusuf. Bunları kemerine yerleştirip Fransız bandıralı La Buorgogne varupu ile yurda dönerken bindiği gemi Atlas Okyanusu'nda sis yüzünden İrlanda bandıralı Cromartyshre gemisiyle çarpıştı. 721 yolcunun bulunduğu La Buorgogne, kaşla göz arasında sulara gömülüvermişti. (1898) Dünyada yenmemiş adam bırakmayan Koca Yusuf kuşkusuz dünyanın en büyük güreşçilerinden biridir.Bugün büyük güreşçimiz Koca Yusufun ölümünün 110. yıldönümü.Mekanı uçmağ, ruhu şad olsun.
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Koca Yusuf dünyanın sırtını yere getirmiş bir pehlivan,ölümsüz bir kahramandır.
Koca Yusuf sadece bir pehlivan değil aynı zamanda bir kahramandır.Bulgar çetelerine karşı silahlı direnişte en önde gidenlerdendir. Ayrıca Koca Yusuf için çeşitli rivayetler vardır.Mesela kemerine bağladığı altılar onu batırmıştır veya daha bir sürü olay. Asıl olan Koca Yusuf'un İtalyan tayfalar tarafından hunharca şehit edilmesidir.Onun koca cüssesini gören tayfalar korkuya kapılmış,Koca Yusuf ise çelik pençelerini filikaya geçirmişti can havliyle.Filikanın devrilmesinden korkan İtalyan tayfalar el baltaları ile Koca Yusuf'un kollarına vurmuşlar ve Yusuf'un filikayı bırakmasını sağlamışlardır ve Yusuf pehlivan okyanusun derin sularına yavaş yavaş gömülmeye başlamıştı... Mekanı Türk Uçmağı Olsun!
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Tarihimizde pehlivanlarımızın yeri ve namları gerçekten bir başkadır.Dinleyen insana büyük bir haz verici nitelikte olan şanlı Türk Pehlivanları anlatıldıkları kadar heybetli,güçlü ve en önemlisi kocaman altın bir kalp taşımalarıdır.
Vatanını,milletini canından çok sevmiş son Bağbuğ Atamızın yılmaz kulları Pehlivanlarımızın ruhları şad,mekanları Bağbuğlarının yanı olsun. |
|
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Ruhun şad,mekanın cennet olsun ey koca Pehlivan!
|
|
|
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Deliormanlı Koca Yusuf, "Türk gibi güçlü" sözünü yabancıların beynine kazıyan büyük güreşçilerimizden biriydi. Kırkpınar'da başpehlivanlığı 26 yıl boyunca kimseye kaptırmamıştır. Koca Yusuf, yabancı güreşçilerle deyiş yerindeyse "kedinin fareyle oynadığı gibi oynar" ve canı istediğinde de tuşa getirirmiş. Koca Yusuf rakip güreşçileri çok kısa sürede tuşa getirerek yenmesiyle dünyaca tanınmıştır.
Koca Yusuf, "Türk gibi güçlü" sözünü tüm Avrupa'ya ve Amerika'ya ezberletmişti. Zengin bir Amerikalı bir kadının da, güç timsali durumuna gelen Koca Yusuf'tan para karşılığı bir çocuk yapmak istediği fakat Koca Yusuf'un Amerikalı kadının bu istediğine "Ben buralara damızlık olarak gelmedim" diyerek bağırdığı da bilinir. Pehlivanlar pehlivanı bu anıt kişiliğin ve büyük güreşçisinin sonu ise tam bir trajedidir. Güreşmek için gittiği Newyork'tan gemiyle ülkemize dönerken gemi batmıştır. Okyanus'ta dalgalarla boğuşan Koca Yusuf, kurtulmak için dev bedeniyle ve aslan pençesi misali elleriyle bir filikanın kenarına tutununca, filikanın içinde bulunanlar Koca Yusuf'un dev cüssesiyle filikayı batıracağından korkup ellerine filikanın kürekleriyle vurmuşlar fakat kürek darbeleriyle filikanın kenarına yapışmış olan devden kurtulamacaklarını anlayınca içlerinden bir barbar baltayla vurarak Koca Yusuf'un bileğini kesmiştir. Bilekleri kesilen güç timsali Koca Türk, okyanusun dev dalgalarının içinde ne yazık ki kaybolmuştur. Türk gücünü dünyaya belleten ulu Türk pehlivanı Koca Yusuf, seni saygıyla anıyoruz, ruhun şad olsun..
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Ruhun sad ola Koca Yusuf
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Rahmetli dedem de güreşirmiş gençken. Ve onun zamanında bu efsane pehlivanlarımızın hayat hikayeleri ve başarıları gazetelerde yazı dizisi şeklinde yayınlanırmış. Dedem masal falan bilmezdi, beni avutmak için masal niyetine hep pehlivan hikayeleri anlatırdı, arada bir aşka gelip el ense çekerdi. Güreşte bildiği tekniklerden bir çoğunu da öğretmişti.Bak kızım kündeye şöyle getirirsin, bak kaz kanadı böyle olacak vs... Mekanı uçmağ olsun, Koca Yusuf'un hikayesini okuyunca çocukluğuma geri gittim. Rahmetli dedem Koca Yusuf, Kel Aliço, Adalı Halil derken gözleri yaşarırdı.
Türk'ün gücünü gösteren ve adını yücelten tüm atalarımızın ruhları şad olsun. |
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) | |
![]() |
Alıntı:
Bende Koca Yusuf'un hayatını bu şekilde kaybettiğini biliyorum. |
|
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
Büyük pehlivan atamızın ruhu şad mekanı Türk uçmağı olsun.
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
![]() |
Koca Yusuf, seni okurken bile göz yaşlarımızı tutamıyoruz. Kim bilir seni görsek nefesimiz kesilir.
Titanik diye bir film yapmışlardı. Aciz ve cesaretten yoksun insanlar okyanusun soğuk sularına gömülmemek için birbirini eziyordu. Okyanusun sularına bedenini bırakıp gittin. Arkanda ismini biraktın: "KOCA YUSUF" ve bir de Türk'e ilham olan gücünü. Ruhun şad olsun atam. |
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ TURANCI
|
Kandaşlarım bu resim Koca Yusufa aittir sizde görün istedim.Gök Yeleli ağabey verdiğin bilgiler için sağol, ben bu kadar ayrıntılı bilmiyordum Koca Yusufun ölümünü sayenizde gerçekleri öğrenmiş oldum.Türklere zarar veren eller kırılsın.
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Aptal olduğu için atılmıştır
|
Bende aslen Deliorman gocmenlerindenim
Ruhu Şad Olsun. |
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Birkaç ay evvel bir taşıma şirketi ile ticarî münasebetim olmuştu. Şirket, Koca Yusuf'un adını taşıyor, araçlarında yenilmez pehlivanın büyük çaplı resimlerini kullanıyordu. Türklüğün onuru, şanlı kahramanların adlarının unutulmadığını görmek mutluluk verici.
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| koca , pehlİvan , yusuf |
| Bu konuyu şu anda toplam 1 kişi okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|