![]() |
|
|||||||
| Türk Dili ve Edebiyatı Türkçemiz, Türk Atasözleri, Edebi Yazılar vb. |
![]() |
|
|
Konu Bağlantısı | Seçenekler |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
Yabancı Sözcüklere Türkçe Karşılıklar
ODTÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğu (ADT) tarafından Dil Bayramı dolayısıyla hazırlanan “Düşün'ce” adlı rehberde, bazı yabancı kelimeler için Türkçe karşılıklar sunuluyor.
-Akü: Akımtoplar -Angarya: Yüklenti -Asparagas: Uydurma -Ansiklopedi: Bilgilik -Antrenman: Çalışım -Best-seller: Çok satan -Çip: Yonga -Centilmen: İnce, görgülü -Deterjan: Arıtıcı -Dozer: Yoldüzler -Fenomen: Görüngü -Fidye: Kurtulmalık -Faks: Belgeç -Fren: Durduraç -Gala: Öngösterim -Hoparlör: Sesyayar -Hobi: Düşkü -İllüzyonist: Gözbağcı -İnput: Girdi -Kompozitör: Besteci -Koridor: Geçenek -Laptop: Dizüstü -Militarizm: Orduculuk -Mouse: Fare -Mübarek: Kutlu, uğurlu -Natürmort: Ölüdoğa -Pardon: Af edersiniz, Bağışlayın -Panik: Ürkü -Pedal: Ayaklık -Sauna: Buhar banyosu -Solaryum: Güneş odası -Turist: Gezgin -Vitrin: Sergen -Vazo: Çiçeklik -Vantilatör: Yelveren |
|
|
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
eline sağlık soydaşım güzel bir çalışma
araplaşmanın son hızla ilerlediği şu günlerde böyle çalışmalar içimize su serpiyor
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkcü
|
Mutlaka gerekli bir calisma, iletene tesekkürler. Devami varmi acaba? Arindirmamiz gereken bir sürü kelime var?
|
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Yabancı kelimelerin Türkçeleştirilmesi çok güzel birşey ama amerikan kültürü altındaki gençliğimiz bu kelimeleri ne kadar kullanır bilemiyorum umarım kullanırlar.
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) | ||||
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Alıntı:
http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx...E&Kelime=beste beste isim Farsça beste Alıntı:
http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx...DE&Kelime=fare fare isim, hayvan bilimi (fa:re) Arapça f¥re Alıntı:
http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx...7CDE&Kelime=af af -ffı isim Arapça ¤afv Alıntı:
http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx...E&Kelime=buhar buhar isim Arapça bu¬¥r "Banyo" Italyancadir: http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx...E&Kelime=banyo banyo isim (ba'nyo) İtalyanca bagno Esenlikler |
||||
|
|
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
TDK zaten amacı dilimize yeni yabancı kelimelerin girmesini engellemek.O dediğiniz banyo gibi kelimeleri onlarda biliyor ki artık dille bütünleşmiş, çıkarılamaz tekrar.O yüzden biz en azından yeni yabancı kelimeleri kullanmayalım ki dilimiz daha da bozulmasın.
Türk milleti öyle büyük ve ulu bir millettir ki, insan yüz sene yaşasa, yedi yaşında kalemi eline alsa, gece gündüz demeyip yazmaya başlasa ve ilahi bir aydınlık ve bir bilgi kaynağı insanın kulağında durmadan, Türk ırkının ekonomik, sosyal, kültürel, medeni, siyasi, askeri oluşumları hakkında bilgiler fısıldasa, iki elinin on parmağı ile doksan üç sene durmadan yazsa, yine de Türk tarihini tamamen yazdım diyemez...... |
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
paylaşımın için teşekkürler kandaşım yararlı olmuş.
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Kelime Türkçe değildir. Bunun yerine sözcük diyebilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
kandaşlarım bence yeni sözcük türetmektense, öztürkçemize bir göz atmalı ve o engin kaynaktan yararlanmalıyız. Örnek olarak ben kendi hazırladığım bir sitenin bağlantısını göndermek istiyorum 11. yy. Türkçesinden seçme, günümüzde Türkçe olmayan sözcüklerle karşılanan anlamların Türkçeleri, ilginizi çeker inşallah.
|
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Banyo da arapçadır ama genel olarak iyi denilebilir...Evet af yerine bağışlamak olmalı...Tanrı Türk'ü korusun
Y.N. Türkçe yazım kurallarına uy. |
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Evet dilimize uzun yıllardan beri yerleşmiş ve şu anda Türkçe'den atması çok zor olan yabancı sözcüklerle uğraşmaktansa yeni yerleşmekte olan sözcüklerin dilimize yerleşmesini engellemek daha kolay olur bence. Örneğin 1 Mayıs mitingiyle ilgili haberleri izlerken dikkat ettim tüm muhabirler illegal de illegal diye diye bir hal oldular. Bir tanesi çıkıp illegal örgütler yerine yasadışı örgütler demedi. Böyle yeni kelimeleri çıkartmak şu an için Türkçe'nin geleceği açısından daha hayırlı olur diye düşünüyorum.
|
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Otağ Yöneticisi
|
ODTÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğu'nu, dilimiz konusundaki duyarlılıklarından dolayı tebrik ediyorum.
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
TÜRKÇÜ TURANCI
|
TDK bazı sözcüklerede Türkçe karşılıklar bulmuş bunlar:basketbol Sepet topu
Badminton: Tüytop Aspiratör: Emmeç terörist: yıldırıcı idealist: ülkücü. "First Lady" de "Baş bayan", "Voleybola" da "uçan top" demişler.
|
|
|
#15 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Banyonun Tükce karsiligi olmadigini savunanlarin savlarini cürütmeye yönelik bir örnek vermek istiyorum. Yurdumuzun bir cok ilinde yikanma eylemine yunmak da denir buna göre
Yikanmak = Yunmak Yikanilan yer = Yunak
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Konuk) | |
| Seçenekler | |
|
|