![]() |
|
|
#1 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Yaşlıların Elini Öpmek
Hepinize esenlikler ırktaşlarım Sitenize yeni üye oldum.Aklıma takılan bir soruyu, müsadenizle sizlere sormak istiyorum.Yaşlıların eline öpmek, Türk Kültürü'nde var mıdır; yoksa arap kültüründen mi geçmiştir?Saygılar
|
|
|
#2 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
ben bir arap geleneği diye biliyorum.
çok emin değilim. |
|
|
|
|
|
#3 (İleti Bağlantısı) |
|
Mersinli Türkçü Bozkurt
|
güzel bir soruymuş ama bende bunun cevabını bilmiyorum.. :(
|
|
|
#4 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Benim burada gözlemledigim kadar araplar kendinden büyük olan kocalarin elini degilde kelini öpüyorlar, Bu el öpme sadece Türklerde vardir.
Saygilar.
|
|
|
#5 (İleti Bağlantısı) |
|
Tanrı'nın Kırbacı
|
Bence arapların değil,geçenlerde iranda Ahmedinejad öğretmeninin elini öptüğünde, ülkedekiler ayağa kalkmıştı nasıl başka bir kadının elini öpersin diye.
Tam olarak açıklayabilecek varsa iyi olur.
|
|
|
#6 (İleti Bağlantısı) |
|
Çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
|
Kesin olan birsey varsa, oda el öpmenin saygi ifade ettigidir.
Cüneyt Arkin, Kartal Tibet ve Serdar Gökhan'in tarihi filmlerindede prenses Beatrix veya prenses Elenora'nin elini öpüyorlar karsilastiklarinda. :-) Yere diz vurma, boyun egme ve saygiyla egilme gibi seyler okusakta hic öpme ile ilgili birsey okumamistim Türk tarihinde. |
|
|
|
|
|
#7 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
Dindar öğretmenler vardı orta okulda okurken,bayramlarda falan ellerini öptürmediklerini duymuştum.
|
|
|
|
|
|
#8 (İleti Bağlantısı) |
|
SAVAŞÇI
|
Aşırı dindar olanlar el öptürmez tarikatlara göre değişiyor ve düğünlere gitmezler ve en önemlisi secimlerde köyümde iki üç gün kaldım ve sünnet düğünü vardı düğün salonuna sadece kadınları aldılar ve calgıda yoktu tanbura dedikleri bişeyle ilahi söyliyeceklermiş ayret ettim arkadaşlarıma sorduğumda bizde ilk defa gördük dediler köyümüzde ilk defa böyle bir kına gecesi gercekleştiğine göre gerisini düşünemiyorum.
|
|
|
|
|
|
#9 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
#10 (İleti Bağlantısı) |
|
SAVAŞÇI
|
Evet ırktaşım Manisanın yerlisiyim dikkat cekmek istediğim bu olay köyümüzde olmuş olmasıdır.Düğün sahipleride köyün yerlisidir.Nedir bu kadar değişen bizim böyle bir geleneğimiz töremiz yoktur ve son olarak duyduğum köydeki ev hanımlarına toplanarak bir evde kur an dersleri vermeye başlamışlar.Yani yavaş yavaş köylerimize bile girib bizi arablaştırmaya başladılar ki bu olay laik ve atatürkcü bir köyde olmuş olmasıdır.
|
|
|
|
|
|
#11 (İleti Bağlantısı) | |
|
Otağ Yöneticisi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
#12 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
El etek öpmek Türk geleneği değildir.Türkler'de büyüklere elbet saygı vardır; ancak bu şekilcilikle değildir.Özellikle de atalarımızın sürekli at sırtında koşturduğunu varsayarsak bu tür el,etek öpme,uzun uzun selamlaşıp sarılmaları yapmaya pek de vaktilerinin kalacağını sanmıyorum.Fikrimce bu el öpme ve ötesi olan etek öpme geleneği iklimin ve yerleşik yaşama geçmenin de etkisiyle tembellik ve tapınma içerisinde yaşayan arapların geleneğidir.Tam bir bilgim olmasa da bu konuda, Türkler'in böyle gelenekleri olduğuna kanaat getiremiyorum
|
|
|
|
|
|
#13 (İleti Bağlantısı) |
|
Türkçü
|
|
|
|
|
|
|
#14 (İleti Bağlantısı) |
|
Üyeliği iptal edilmiştir
|
el öpmeyi farklı dillerde biraz internetten araştırdım. El öpmeyle ilgili mevcut olan bilgiler ya islami-arap kaynaklarına ya da katolik kilisesiyle ilgili konulara dayanıyor.
Her iki ihtimalde de el öpmenin Türklük ile ilgili olmadığı konusunda görüşlerim pekişti. Bir vakit uyduda karşılaştığım Kırgız Türklerinin günlük hayatlarını anlatan 1940lı yıllardan kalma siyah-beyaz bir Alman belgeselinde, Kırgız Türkleri'nin iki elleriyle tokalaşmak ve sarılmak dışında başka bir selamlaşma hareketi yapmadığını izlemlemiştim. Buna karşılık Azerbaycan'da da el öpmenin Türkiye'deki kadar yaygın olduğunu biliyorum. (yanlışsa lütfen düzeltiniz) gerçekten bu el öpme hususu tam olarak net değil. Araştırılmaya değer bir konu. |
|
|
|
|
|
#15 (İleti Bağlantısı) |
|
Yeni Üye
|
Türk ırkından olmayanın elini öpmeyiniZ :]
|
|